Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Степан Геник: лікар, науковець, патріот



31 грудня 2020 року у відділі краєзнавчої літератури Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки імені Івана Франка розгорнуто ювілейну книжкову виставку-ім’я з циклу «Вчені Прикарпаття», присвячену 80-річчю від дня народження доктора медичних наук, відомого громадського діяча, активного читача обласної книгозбірні Степана Геника.

Народився Степан Геник 1 січня 1936 р. в с. Нижній Березів Косівського району. Він - заслужений діяч науки і техніки України, професор, доктор медичних наук, вчений-винахідник, конструктор оригінальних хірургічних інструментів, автор спільного з вченими Дюсельдорфського університету проєкту «Нові медичні хірургічні технології»

З 1983 року Степан Миколайович очолює кафедру загальної хірургії, зростає до заступника декана, а згодом і до декана інституту, теперішнього національного медичного університету. В цей період разом з асистентом В. М. Крисою, нині професором, започатковує конструкції зшивачів м'яких тканин, хірургічних зшивальних апаратів, пристроїв для з'єднання судин, для проведення гемостазу. Одержує на всі ці конструкції 19 авторських свідоцтв на винаходи колишнього СРСР і 7 патентів з США, Англії, Франції, Японії, Італії, Іспанії та Бельгії.

Творчий доробок вченого-винахідника налічує 37 авторських свідоцтв і 7 патентів на винаходи та 43 посвідчення на раціоналізаторські пропозиції. Він є автором 4 монографій з хірургії, збірника ситуаційних задач, 8 книг на громадсько-культурну тематику, публікує 297 наукових праць, 5 методичних рекомендацій .

1995 року Степан Миколайович удостоєний почесного звання «Заслужений діяч науки і техніки України» за вагомий внесок в галузеву науку і винахідницькі надбання. Активний громадський діяч, член виконкому обласної ради народних депутатів (1992-1994), заступник голови обласної організації Конгресу української інтелігенції, член президії обласного відділення НТШ та член президії обласного товариства «Просвіта» ім. Т. Шевченка. За громадсько-культурну діяльність Французьке Товариство нагороджує Степана Миколайовича медаллю Северина Наливайка V ступеня (1997). 2002 року вчений визнається Кембріджським університетом «Людиною року». 2004 року удостоюється почесного знака «2000 років Різдва Христового» і медалі «Будівничий України» Товариства «Просвіта» ім. Т. Г. Шевченка.

На виставці представлений чималий доробок науковця: енциклопедичні видання «150 великих українців» та «150 видатних українок», науково-популярні видання «Обдарована дитина», «Червоний колір гріха», «Людина. Сім"я. Україна», «Мистецтво бути здоровим», «Скарби здоров"я навколо нас», «Усе починається з родини», «Тернистий шлях до волі», та наукові праці «Судинна патологія в таблицях, схемах і малюнках», «Клінічна хірургія».

Детальніше ознайомитись з життєвим шляхом та творчим доробком науковця ви зможете, переглянувши книжкову ювілейну виставку «Степан Геник: лікар, науковець, патріот».

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка