Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Презентація книги Миколи Євшана «Вибране»



23 грудня 2020 року в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася зустріч з відомим літературним критиком, есеїстом, головою відновленого Товариства письменників та журналістів імені І. Франка Євгеном Бараном, який представив книгу Миколи Євшана «Вибране», що вийшла у серії «Бібліотека Галицька» (голова редакційної колегії, літературний редактор та упорядник Є. Баран ).

Модератором дійства був письменник Василь Бабій, який розповів присутнім про серію «Бібліотека Галицька», про видання, які вийшли в цій серії. Наголосив, що презентована книга нашого краянина Миколи Євшана «Вибране» є 10 книгою з даної серії.

До неї увійшли вибрані статті М. Євшана теоретичного і критичного характеру, літературні портрети, есеї, огляди, рецензії. Окремий розділ склала публіцистика, яка вперше друкується у настільки широкому обсязі. Видання доповнене низкою некрологів, нарисів різних авторів про Миколу Євшана, бібліографією його творів, яку уклав О. Бабій (1897-1975) і доповнила М. Комариця. Том доповнений добіркою світлин часописів, в яких за життя друкувався М. Євшан.

Про постать Миколи Євшана (справжнє прізвище Федюшка) (1889-1919) - визначного критика доби Модернізму, інтелектуального лідера тодішнього молодого покоління, глибокого теоретика в сфері естетики та про історію створення книги - розповів літературний критик, есеїст, голова Товариства письменників та журналістів імені І. Франка, голова редакційної колегії, літературний редактор та один з упорядників Євген Баран. Окрім географічної прив'язки літературного критика та літературознавця Миколи Євшана до прикарпатського регіону, цікавим для краян і читачів він є тим, що це - один із найяскравіших українських критиків-модерністів початку ХХ століття.

«Такого критика ми не мали і не будемо, напевне, мати. Він взяв активну участь у національно-визвольній боротьбі і практичній. Він переагітував цілий полк у Перемишлі перейти на українську сторону», - розповів упорядник видання Євген Баран. У книзі надруковано 60 листів до Михайла Грушевського і два листи до Михайла Коцюбинського. Євген Баран додав, що перший для Миколи Євшана був наставником і скеровувачем, до другого ставлення було на рівні людських взаємовідносин, як видно із форми звертань у листах та й самої їхньої змістової суті, а публіцистичні статті Миколи Євшана актуальні до цього часу, особливо ті, де йдеться про суспільно-політичні розклади.

Ділилися своїми враженнями від презентованої книжки та від роботи над нею: доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри української літератури Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника Степан Хороб, доктор технічних наук, професор, завідувач кафедри вищої математики Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, голова обласної організації Наукового товариства ім. Т. Шевченка Василь Мойсишин, письменник та краєзнавець Василь Бабій; голова Івано-Франківської обласної організації Національної спілки краєзнавців України, директор обласного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді Михайло Косило та інші.

Доцільним доповненням до змістовного вечора була книжково-ілюстративна виставка «Микола Євшан: воїн слова і чину», підготовлена працівниками відділу загального читального залу ІФОУНБ ім. І. Франка.

Завершальним акордом заходу стали щирі та теплі слова директорки обласної книгозбірні Людмили Бабій, яка наголосила на важливості та значимості книги.

Усі охочі можуть ознайомитися із згаданим виданням у стінах нашої бібліотеки.

Принагідно зауважуємо, що захід відбувся із чітким дотриманням санітарних та епідеміологічних норм.

Cвітлини

Оновлено 25-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка