Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Борімося – поборимо! Нам Бог Помагає



Під такою назвою у відділі загального читального залу діє книжково-ілюстративна виставка-вшанування приурочена до Дня Гідності та Свободи.

Сім років тому, 21 листопада 2013 року, в Україні розпочався Євромайдан. У той листопадовий четвер сотні людей вийшли на Майдан Незалежності з мирним протестом проти раптового скасування колишньою владою наміру підписати Угоду про асоціацію з Європейським Союзом. Мирні протести різко змінилися в ніч з 29 на 30 листопада, коли влада, з відомих тільки їй причин, вважала за потрібне послати загони Беркута в центр Києва для звірячої зачистки декількох сотень протестувальників, які перебували на Майдані. Більшість із тих, кого повалили на землю і побили кийками, виявилися молодими людьми, студентами, І вже 1 грудня 2013 року в центрі Києва розпочалися події, що надалі отримали назву - Революція Гідності.Вона не тільки сколихнула країну хвилею нечуваного патріотизму, а й показала важливість національної ідеї. Нині саме за неї триває боротьба, і те, наскільки ця боротьба буде успішною, залежить від кожного українця зокрема.

Чим була революція для кожного з нас? Для когось прогулянкою, для когось війною. Але в першу чергу Майдан став випробуванням на цінність особистості людини, виміром людськості та гідності.Події Майдану в Україні стали підтвердженням того, що українці є сильною, суверенною і незалежною нацією, яка відродилися як сучасна європейська нація, нація гордих, вільних і відповідальних громадян, здатних відстояти свою свободу, державність і людську гідність.

Сьогодні кожному з нас необхідно усвідомити, за що боролися учасники Євромайдану і заради чого пожертвувала своїм життям Небесна Сотня й досі, у боротьбі за свободу, цілісність та єдність держави, продовжують гинути воїни, кращі сини України.

З нагоди Дня Гідності та Свободи у відділі загального читального залу розгорнуто книжково-ілюстративну виставку-вшанування «Борімося - поборемо! Нам Бог Помагає». Чільне місце серед представлених видань зайняли такі книги: «94 дні. Євромайдан очима ТСН», «Євромайдан. Лірична хроніка», «Євромайдан: хроніка відчуттів», «Майдан і Церква. Хроніка подій та експертна оцінка», «Майдан. Свідчення. Київ, 2013-2014 роки», «Небесна сотня», «Щоденник Майдану. Майдан від першої особи. Мистецтво на барикадах», Л. Галичанка «Україна мрія. Майдан: буремні події після», К. Димид, М. Димид «Каміння Майдану», О. Забужко «Літопис самовидців: дев'ять місяців українського спротиву» та багато інших.

Сім років, які минули від початку Євромайдану, що переріс в Революцію Гідності і докорінним чином змінив обличчя сучасної України - це невеликий час із точки зору історії. Але це достатній, щоб переосмислити те, що відбулося, і зрозуміти, куди треба йти. І головне на цьому шляху - не забувати ціну, яка була заплачена, і тих, хто віддав життя за наше майбутнє.

Тож запрошуємо всіх до перегляду експозиції та віддаймо шану патріотизму й мужності людей, що стали учасниками Революції Гідності 2013-2014 років, піднялися на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини, національних інтересів нашої держави та її європейського вибору.

 

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка