Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Адаменку Олегу Максимовичу – 85!



Заслужений діяч науки і техніки України, лауреат Державної премії СРСР, доктор геолого-мінералогічних наук, професор кафедри екології Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, академік Української нафтогазової академії, академік Академії наук технологічної кібернетики України Адаменко Олег Максимович цими днями відзначає поважний 85-літній ювілей!

Він народився 23 листопада 1935 року на Чернігівщині. Закінчив Ленінградський гірничий інститут і здобув професію гірничого інженера-геолога. Працював у польових геологічних партіях, пройшовши шлях від старшого техніка до головного геолога експедиції. Був першовідкривачем родовищ поліметалів, залізних руд, рідкоземельних та радіоактивних елементів.

З 1957 року - плідна наукова діяльність: спочатку кандидатська дисертація, робота на посаді старшого наукового співробітника лабораторії неотектоніки, пізніше захист докторської дисертації, авторське видання багатьох монографій, де дає наукове обґрунтування охорони унікальних природних екосистем від Уралу до Тихого океану.

Основним науковим досягненням професора Адаменка була розробка нової інформаційної технології (ноу-хау) - комп'ютеризовані системи екологічної безпеки для екологічного моніторингу, аудиту та менеджменту територій Європейського Союзу, Карпатського Єврорегіону, України, її регіонів, областей, районів, ОТГ, міст, населених пунктів, промислових підприємств. Ця розробка включена до книги «Україна - погляд в XXI століття» як один з пріоритетних наукових проєктів України, що рекомендується Європейському банку реконструкцій і розвитку для інвестування.

На сьогоднішній день Олег Максимович є професором кафедри екології Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, членом спеціалізованої вченої ради ІФНТУНГ із захисту кандидатських і докторських дисертацій за профілем Наукової школи. Під його науковим керівництвом захищено 7 докторських та 18 кандидатських дисертацій, опубліковано 15 підручників українською мовою з грифом Міносвіти і науки України, видано 30 наукових монографій.

Усі сторінки свого життя, професійної і дослідницької діяльності О. Адаменко відкрив в книгах «Мій дім - Земля», «Мій дім - Україна», «Мій дім - університет», «Наш майбутній дім - Екоєвропа».

Колектив Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка вітає Вас, Олеже Максимовичу, з прекрасним ювілеєм - ювілеєм мудрості, життєвого досвіду і цінних знань. Бажаємо міцного здоров'я, невичерпної енергії, успіхів і творчих здобутків. З роси і води Вам!

Шлях нелегкий до ювілею -

Сплелись в нім тисяча доріг,

Та ювіляр ішов своєю,

Не обираючи легких!

Долав сміливо перешкоди

І прагнув вищої мети.

Хоча круті на гору сходи,

Та він продовжував іти!

Вершини певної дістався

Трудом завзятим, нелегким.

Учитись в інших не цурався,

Ділився досвідом своїм.

Вимоги і завдання часу

Він чітко й тонко відчував,

Він творчо все робив і вчасно -

У авангарді крокував!

Шлях нелегкий до ювілею...

Це - праця багатьох років.

І хай тепер гордиться нею,

Якщо так працювати вмів!

 

Оновлено 18-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка