Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Книжковий вечір в PEN Ukraine клубі



17 листопада 2020 року працівники Івано-Франківської ОУНБ ім. І. Франка взяли участь в онлайн презентації нової книжки «Відкинуті і воскреслі», написаної письменником і літературознавцем Степаном Процюком, сучасним майстром психологічної прози. Модерував зустріч письменник, літературний критик і перекладач Іван Андрусяк.

Нова книжка есеїстики Степана Процюка - це нариси про знакових українських письменників, долі яких вражають не менше за творчість. Фанатик нового мистецтва Михайль Семенко, сталева і ніжна Леся Українка, геній із замерзлим серцем Павло Тичина... Несподівані ракурси добре знайомих постатей захоплюють і бентежать. Друга частина видання - авторська реакція на сучасні суспільні події в Україні. Фінальний розділ - найсвіжіші інтерв'ю із автором.

Непрості долі, вражаючі деталі, пронизливі життєві перипетії. Зі слів модератора, головним героєм нової книги є тоталітаризм, час, коли письменникам доводилось виживати/помирати. Тема хвороблива, але її треба проговорювати, адже в ті роки було репресовано більше 500 українських письменників, та українська література вижила!

На презентації велася мова про форми розповіді підліткам про ті важкі часи: не лякати, а проговорювати події через книги, фільми, і саме так приходитиме оздоровлення, зміцнення національної душі молоді.

Учасники презентації ставили свої запитання до автора в коментарях до трансляції. Степан Процюк був надзвичайно відвертим у відповідях: розповів про витоки теми книги (його батько був політв'язнем); хто з українських письменників є найближчим психологічно автору (Василь Стефаник, Володимир Винниченко, про яких вже написані біографічні есе та Іван Франко, про долю якого автор не наважився б писати (зі слів С. Процюка). А останнє запитання від глядачів було досить цікавим та незвичним: що б Ви сьогодні побажали собі, будучи в 20-літньому віці? На що автор відповів: не треба багато хотіти, спішити і не робити максималістичних висновків.

«Письменництво - це домівка для моєї душі. Це притулок від скорботи світу. Це той світ, який витворений мною і до якого я насправді маю безліч емоцій: претензій і замилування, застережень і сентиментів», - зізнається Степан Процюк.

Запрошуємо до прочитання і рефлексій над книгою «Воскреслі і відкинуті» Степана Процюка, яка вже є у фондах обласної книгозбірні, а кого цікавить повна версія презентації, завітайте на фейсбук сторінку PEN Ukraine для перегляду!

 

 

Оновлено 29-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка