Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Українсько-американська онлайн-дискусія «Роль читання крізь віки»



11 жовтня 2020 року в рамках діяльності інформаційно-ресурсного центру «Вікно в Америку» Івано-Франківської ОУНБ ім. І. Франка відбулася онлайн-презентація Томаса Барефута, колишнього волонтера Корпусу Миру в Україні, який зараз живе і працює в рідному місті Піттсбурзі, штат Пенсильванія (США). Темою презентації-дискусії було читання і книга, їхня роль в житті людини в різні періоди життя.

Томас говорив про те, що час формує нове покоління читачів. Потік інформації дуже великий і стрімкий. Розвиток новітніх технологій потребує набагато кращого вміння читати, ніж раніше. Необхідно навчити людей здобувати й обробляти інформацію, оцінювати її. А це, у свою чергу, потребує збільшення темпу читання, швидкості розуміння і прийняття рішення. Тож читання стає основою освіти й самоосвіти, безперервною навичкою навчання людини протягом усього життя. Процес читання - творчий процес, в якому читач - не пасивний споглядач, він по-своєму інтерпретує написаний текст згідно зі своїм світосприйманням, знаннями, переживаннями. Читацька культура є складовою загальної культури особистості.

В дискусії учасники заходу обговорювали такі питання, як ідентичність нації, націоналізм у літературі, вибір літератури для читання; обговорювалися різні жанри літератури: історична книга, епос, драма, поп-фантастика. Окремо говорили про силу читання, силу слова, де зверталися до вічної книги - Біблії. В. Діхтяр, активний член Клубу читання, підняв питання вибору книг для читання з дітьми.

Томас зупинився на аналізі американської та української літератур, зокрема говорили про твір Ф. С. Фіцджеральда «Великий Гетсбі» та твори Т. Шевченка та І. Франка.

Читачі говорили про нещодавно прочитані книги, які їх особливо вразили. Зокрема, згадали книгу американського автора Дарона Аджемоглу «Чому нації занепадають?», яка є у фондах бібліотеки в перекладі українською мовою.

Книги, читання формують особистість людини. І роль бібліотеки у формуванні інформаційної культури читання сьогодні є важливою умовою підвищення рівня результативності популяризації книги, розвитку культури читання, залучення читачів до активного використання різноманітних джерел інформації.

Щира подяка Томасу Барефуту за проведену англомовну дискусію і за підняту важливу тему - читання.

Світлини

Оновлено 23-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка