Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Дивовижний світ Даніеля Дефо



В 2020 році, ймовірніше за все у вересні, минає 360 років від дня народження Даніеля Дефо (1660? - 24 квітня 1731) – видатного англійського письменника і публіциста, класика світової літератури. Справжнє прізвище Даніеля – Фо, до якого він додав частинку «де», зарахувавши себе до аристократів.

У фондах відділу літератури іноземними мовами обласної книгозбірні представлені твори письменника англійською та переклади польською, німецькою і чеською мовами, також для початківців у вивченні англійської мови є адаптовані тексти для читання з тематичним словником та вправами. Пропонуємо користувачам бібліотеки після карантину поринути на три сторіччя назад, поглянути на тогочасний світ, який так вдало зобразив Даніель Дефо.

Письменник був неординарною особистістю свого часу, прожив цікаве життя, варте на не один пригодницький роман. Отримав духовну освіту, від церковної кар'єри відмовився; мав великий вплив на короля; брав участь у політичній боротьбі та повстанні; був таємним агентом; сидів у в'язниці за висміювання тогочасного уряду в памфлетах; кілька разів був прив'язаним до ганебного стовпа, але замість приниження натовп людей закидав його квітами; відвідав багато європейських країн; вивчав іноземні мови; займався торгівлею; наприкінці життя став банкрутом і помер далеко від родини.

Літературному перу Даніеля Дефо належать понад півсотні праць різних жанрів, серед яких романи, памфлети, статті та есе різноманітної тематики (політика, економіка, психологія, містика, релігія, шлюб, кримінал та ін.). Митця також називають засновником економічної журналістики. В памфлетах письменнику вдалося запропонувати ряд політичних та економічних реформ. Його великий твір «Подорожі Англією та Шотландією» (1726 р.) дослідники вважають цінним історичним джерелом. Літератор використовував багато псевдонімів, зокрема, під одним з них - Чарльз Джонсон, видав книгу «Загальна історія піратства» (1724 р.).

Даніель Дефо є автором таких романів: «Капітан Сінглтон» (1720 р.), «Історія полковника Джека» (1722 р), «Молль Флендерс» (1722 р.), «Роксана» (1724 р.) та ін. Найбільшу славу письменнику приніс пригодницький роман «Робінзон Крузо» (1719 р.), який став бестселером з моменту видання та до цих пір не втратив популярності та перекладений багатьма мовами  світу. Ідеї та образи роману відобразилися у творчості письменників та мислителів багатьох поколінь.

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка