Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

О. Генрі – майстер короткого оповідання



11 вересня 1862 року у місті Ґрінсборо, що в штаті Північна Кароліна, народився американський письменник О. Генрі. Він вважається майстром жанру короткого оповідання. Його роботам притаманний гумор і неочікувані сюжетні повороти. Справжнє ім’я автора — Вільям Сідні Портер.

Сам письменник не любив розповідати про своє життя, уникав контактів із репортерами і майже не спілкувався з іншими літераторами. Він не бажав, щоб оточуючі знали про його нелегку долю.

Коли Вільяму було 3 роки, його мати померла від туберкульозу і він з батьком перебрався жити до бабусі. Після закінчення школи у віці 16 років влаштувався працювати в аптеку, а вже за рік отримав ліцензію фармацевта. В аптеці Вільям Портер пропрацював три роки й був змушений переїхати до Техасу через проблеми зі здоров'ям. В Техасі він працює на різних роботах, серед яких: банкір, касир, бухгалтер, землевпорядник. А 1894 року він береться видавати розважальний журнал - «The Rolling Stone», майже цілком заповнений його власними нарисами, жартами, віршами та малюнками. Через рік журнал припиняє своє існування через фінансові проблеми, а Вільяма Портера було звинувачено у розтраті грошей банку. Він три роки проводить у в'язниці, де працює фармацевтом і пише оповідання, підшукуючи собі псевдонім. Зрештою, він зупинився на варіанті О. Генрі. Пізніше провели повторне розслідування і звинувачення з О. Генрі були зняті.

Після виходу з в'язниці він перебирається до Нью-Йорка, де живе за кошти, які отримує за свої оповідання.

Письменник завжди був дуже чутливим до чужого болю, і як тільки в його кишенях з'являлися гонорари, він обов'язково знаходив того, хто, на його думку, потребував цих грошей набагато більше, ніж він сам. У своїх творах та й у повсякденному житті йому подобалося дарувати людям радість, тож він ніколи не відмовляв собі у такому задоволенні, як стати для когось тією посмішкою фортуни, яка так часто зустрічалася в фіналах його новел. Але часто добротою письменника користувались непорядні люди. Це також  було причиною його фінансових проблем.

1904 року з'явився перший і єдиний його роман "Королі й капуста", який і сьогодні читається з величезним інтересом, викликаючи чимало асоціацій із сучасним політичним життям. Наступного року в найпрестижніших американських журналах і газетах було надруковано ще 54 оповідання О. Генрі, тоді ж він розпочав активну роботу над укладанням збірників своїх новел. Усього він встиг підготувати і видати сім збірників: "Чотири мільйони" (The Four milion, 1906), "Запалений світильник" (The Trimmed, 1907), "Серце заходу" (Heart of the West, 1907), "Голос міста" (The Voice of the City, 1908), "Благородний шахрай" (The Gentle Grafter, 1908), "Дороги долі" (Roads of Destiny, 1909), "Вибране" (Options,1909). З-під пера американського письменника вийшло майже 300 оповідань та новел.

В останні роки свого життя письменник хворів на цирроз печінки та діабет. Помер автор 5 червня 1910 року.

У відділі літератури іноземними мовами Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка представлена палітра творів О. Генрі мовою оригіналу, а також у перекладах мовами світу. Є також літературні розвідки, що стосуються творчості письменника.

Запрошуємо  наших читачів ознайомитись з цими книгами після обмежувальних заходів карантину.

 

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка