Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Онлайн школа бібліотечного журналіста



25 серпня – 4 вересня 2020 року в бібліотечній сфері України проходила Х Всеукраїнська онлайн школа бібліотечного журналіста за темою «Мультиплатформна бібліотечна журналістика. Instagram: базові навички». До школи долучилися фахівці наукових, публічних книгозбірень, бібліотекарі бібліотек закладів освіти, представники обласних інститутів післядипломної педагогічної освіти з різних куточків України, щоб навчатися, розвиватися і удосконалювати навички роботи у соціальній мережі інстаграм.

На навчання було подано 173 анкети, відібрано - 60 студентів, з яких 52 завершили навчання, пройшовши тести 6 модулів і виконавши фінальне завдання, 8 студентів виконали не одне, а 2-3 завдання.

Від Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка навчання проходила Людмила Жирик, заступник директора.

Учасники онлайн школи ознайомилися з кросплатформною бібліотечною журналістикою, трендами у новітніх медіа, функціоналом і можливостями соціальної мережі інстаграм, а саме:  освоїли онлайн-сервіси графічного дизайну, де навчилися створювати постер-анонс; довідалися про інструменти копірайтингу, типи контенту, правила верстки; розглянули візуальні тренди інстаграм, основні правила фотографії, мобільні лайфхаки і нестандартні прийоми зйомки. В модулі 5 розглянули базові правила дизайну постерів, дізналися, що таке візуальна ієрархія і її структура, проаналізували основні види бібліотечних анонсів, ознайомились із сервісами та додатками, за допомогою яких створюється інстаvisual. В 6 модулі вчилися використовувати відео у бібліотечних профілях, дізналися про особливості та вимоги до різних форматів, можливих у інстаграм, про використання інтерактивних можливостей інстаграм сторіз у створенні цікавих та привабливих бібліотечних постів.

Фінальним завданням було: створити пост «Моя улюблена книга», створити пост-анонс бібліотечного заходу, або створити відео. Виконані завдання були оцінені викладачами і були подані професійні зауваження.

Результатом навчання є Сертифікат про успішне завершення курсу навчання і, звичайно, знання, які ми отримали.

Тьюторами в школі були провідні фахівці Харківської державної наукової бібліотеки імені В. Г. Короленка:  Глазунова Л. В., Соцков О. В., Лужанчук В. В., Вірютіна К. М., Тіщенко А. А.

Всеукраїнська школа бібліотечного журналіста реалізується в межах проєкту «Бібліотечний інтерактив: цифрові інструменти для освіти» та саморозвитку за підтримки House of Europe (Дім Європи) - програми, що фінансується Європейським Союзом.

 

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка