Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Олександр Мурашко: український художник європейського масштабу



Серед українських художників кінця ХІХ – початку ХХ ст. помітне місце належить Олександру Олександровичу Мурашку – живописцю, педагогу, якому цьогоріч минає 145 років від дня народження.

Постать Олександра Олександровича Мурашка є визначальною в історії національної культури. Він був одним з тих, хто зачинав українське малярство 20 століття.

Олександр Мурашко народився у Києві 7 вересня 1875 року. Дитинство пройшло в Борзні, згодом у Чернігові та у Києві. Художню освіту  здобував спочатку у малювальній школі, пізніше у Санкт-Петербурзькій Академії мистецтв.

Доля відпустила Олександрові Мурашку надто малий строк. Між його дипломною картиною «Похорон кошового» (1900) і останнім «Автопортретом» промайнуло лише 19 років. В них спресувалася й історія країни з її політичними та соціальними катаклізмами, й особисте життя майстра, і його невтомна творча праця.

Олександр Олександрович прожив яскраве життя. Він був близько знайомий з багатьма прогресивними людьми своєї епохи і це наклало відбиток на всю його творчість, визначило погляди на мистецтво, скерувало громадську діяльність. Він разом із колегами заснував перший мистецький виш на території України - Національну академію образотворчого мистецтва і архітектури.

Олександр Мурашко залишив чималу спадщину живописних полотен, які вирізняються особливим стилем, адже художник виробив власну неповторну манеру виконання. Він віртуозно поєднував імпресіонізм, модерн та реалізм.

У творчості живописця особливе місце займали численні, позначені психологічною виразністю портрети, що визначили його творче обличчя як художника-портретиста.

Спираючись на традиції вітчизняної реалістичної школи, творчо сприймаючи сучасні мистецькі течії, Мурашко віднайшов свою естетику живопису. Цільність природи і людини втілилася в кольоровому повнозвуччі яскравих декоративних фарб.

Отож, шановні читачі, по закінченні карантину завітайте до відділу літератури з питань мистецтва обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка, де зберігаються альбоми з репродукціями Олександра Мурашка, книги та  інші документальні джерела, які дають можливість доторкнутися до творчості великого Майстра, провісника нового українського малярства XX століття.  

 

 

Оновлено 16-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка