Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Гі де Мопассан – класик французької літератури



5 серпня 2020 року минає 170 років з дня народження відомого французького письменника Гі де Мопассана. Навряд чи вдасться знайти більш затребуваного французького класика серед читачів відділу літератури іноземними мовами обласної книгозбірні. Популярними є твори письменника як в оригіналі, так і переклади різними мовами світу.

Знаменитий французький письменник є автором безлічі знаменитих романів, повістей та новел. Освіту Мопассан одержав у ліцеї м. Руан. Через рік його призвали на військову службу. Після франко-пруської війни, яка супро-             воджувалася економічною кризою, матеріальне становище батьків Мопассана різко погіршилося, і він був змушений вступити на чиновницьку службу в Морське міністерство, де пропрацював більше 10 років.

Надалі у своїх творах письменник описав цей «світик вульгарних чинуш, дрібних інтриганів і підлабузників». На початку 1870-х років Мопассан серйозно зайнявся літературою під сильним впливом Гюстава Флобера, у якого юнак освоїв ази літературної майстерності. 1875 року була опублікована перша новела Мопассана під псевдонімом Жозеф Прюнье, через рік вийшла його поема «На березі» і перша стаття, які також були підписані вигаданим ім'ям - Гі де Вальмон. 1880 року опублікована новела Мопассана «Пишка», яка мала приголомшливий успіх у читачів. Того ж року вийшов не менш успішний збірник «Vers».

Хлібна посада хронікера в газеті «Gaulois», а також популярність його творів дозволили йому залишити чиновницьку службу і повністю присвятити себе літературній творчості. За свою недовгу літературну діяльність Мопассан створив 9 романів («Милий друг», «Життя», «П'єр і Жан», «Монт-Оріоль», «Сильна, як смерть», «Наше серце», «Вогонь бажання», «Чужа душа», «Ангелюс »), близько 50 новел і 30 повістей.

Однак інтенсивна творча робота швидко підірвала здоров'я письменника. З 1884-го Мопассан почав страждати від неврозів і галюцинацій. Поєднані з фізичними муками, переживання були відображені і в його пізніх роботах. До 1891 року його літературна діяльність звелася нанівець, і після невдалої спроби самогубства Мопассан був поміщений в паризьку клініку для божевільних. Смерть письменника настала від прогресивного паралічу мозку.

За кілька років до цього Мопассан написав: «Я увійшов в літературу як метеор, я залишу її як блискавка».

 

Оновлено 25-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка