Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Творець музичного Станіславова: Іван Недільський



25 липня минає 125 років від дня народження українського віолончеліста, педагога, диригента, автора хорових, сольних та інструментальних творів, одиного із засновників Українського Музичного інституту Америки (США) – Івана Недільського.

Іван Недільський народився в 1895 році в м. Золотий Потік на Тернопіллі у сім'ї державного урядовця. В 1914 році закінчив Чернівецьку гімназію. З початком Першої світової війни був мобілізований до австрійської армії, в якій дослужився до звання хорунжого. Потрапив у полон, перебував два роки у таборі Монте-Кассіно (Італія), де написав найвідомішу із своїх пісень «Засяло сонце золоте» на слова Степана Пилипенка.

Після звільнення поїхав до Берліна, де вступив до університету на філологічний факультет та в Консерваторію Штерна, а після його закінчення повернувся в Україну й працював в українській гімназії Підгайців на Тернопільщині. Тут він долучається до мистецького життя міста, керує чоловічим хором «Боян».

У 1928 році митець отримує нову посаду - вчителя німецької мови в Станиславівській польській гімназії, а згодом працює директором філії музичного іституту ім. М. Лисенка й диригентом хору «Боян».

Діяльність Івана Недільського була різнобічною. Він займався музичним просвітництвом, засновував при відділах «Просвіти» хори в цілому повіті, писав для них музику, вів курси для сільських диригентів. Як виконавець виступав у концертах, які влаштовувала філія та громадськість міста Станиславова.        

У роки німецької окупації І. Недільський був диригентом музично-драматичного театру ім. І. Франка. Під його музичним керівництвом пройшли вистави нашої класики, її своєрідний «золотий фонд»: «Запорожець за Дунаєм», «Наталка Полтавка» та «Катерина».

Навесні 1944 року Іван Недільський емігрував до Німеччини (Байройтський український табір для переміщених осіб). Тут він створює хор та викладає німецьку мову в заснованій українськими емігрантами таборовій гімназії. Творчість митця в ці роки спрямована на пластунську пісню та духовну музику.

В кінці 1940-х років Іван Недільський емігрує до США (Нью-Йорк), де організовує  Український музичний інституту (УМІ) та стає його професором і членом дирекції, керує жіночим хором «Боян», для якого робить численні аранжування своїх творів та творів інших композиторів. Як і в Галичині, музика Недільського звучить на українських імпрезах, він виступає як диригент та віолончеліст, активно дописує до газети «Свобода».

Свій життєвий шлях Іван Недільський завершив 5 червня 1970 року. Поховали його на Українському цвинтарі в Баунд-Бруку, де знайшли останній спочинок багато українських митців. На надгробку композитора вигравірувана початкова фраза пісні-візитівки його музики «Засяло сонце золоте».

Всіх, кого зацікавив життєвий та творчий шлях Івана Недільського, щиро запрошуємо опісля карантину до обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка, де ви знайдете чимало цікавої інформації про талановитого митця, чий плідний доробок неабияк збагатив мистецьку скарбницю України.

 

 

 

Оновлено 24-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка