Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Андре Моруа, знаний і незнаний



26 липня минає 135 років від дня народження відомого французького письменника Андре Моруа. Пропонуємо Вам ближче познайомитися з його біографією і творчістю, адже твори письменника в оригіналі та перекладах різними мовами світу завжди можна знайти у відділі літератури іноземними мовами Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка.

Його справжнє ім'я - Еміль Саломон Вільгельм Ерзог. Письменник походив із забезпеченої сім'ї, яка втекла до Нормандії з Ельзасу під час франко-пруської війни. У роки Першої світової війни Моруа відправився на фронт в якості перекладача і зв'язкового.

У 1918 році він публікує книгу під назвою "Мовчазний полковник Брамбл", яка принесла йому чималий успіх не тільки у Франції, але і в Британії та США. У післявоєнні роки Моруа працював у журналі "Круа-де-фе". Пізніше його обрали до Французької Академії.

У роки Другої світової війни письменник знову брав участь у військових діях. На цей раз він виконував обов'язки капітана, однак, після окупації Франції німецькими військами автор емігрував до США.

Варто відзначити, що у воєнні роки він створив кілька блискучих біографій: Шопена, Франкліна, Вашингтона і Ейзенхауера. У 1947 році письменник офіційно змінив своє ім'я. Андре Моруа перестало бути його псевдонімом.

Моруа був двічі одружений. Перша його дружина, Жанна-Марі Ванда де Шімкевіч, померла від зараження крові в 1918 році. Друга дружина письменника - Симона де Кельве переїхала разом з чоловіком під час Другої світової і допомагала йому в антифашистській пропаганді.

Моруа помер 9 жовтня 1967 року. Сьогодні серед його відомих творів виділяють кілька видатних романів і низку біографій. У рецензіях читачі часто відзначають твір "Листи незнайомці". Цю книгу можна охарактеризувати як цикл психологічних есе, створених у формі листів до невідомої читачки. "Листи незнайомці" відрізняються іронічністю і особливим інтелектуальним шармом.

Запрошуємо поринути у глибини творчості французького письменника і відкрити для себе життєві долі відомих особистостей - героїв його біографічних романів.

 

 

Оновлено 27-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка