Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

ТВОРЧІ ГРАНІ ЙОСИПА КАЩИШИНА



20 липня 2020 року минає 80 років від дня народження письменника та педагога з Калущини Йосипа Кащишина, людини, яка своїм вогняним темпераментом та майстерним словом торкалася до найтонших струн людської душі.

Народився письменник у селі Середнє Калуського району в селянській родині, закінчив Середнянську семирічну, Войнилівську середню школи, біологічний факультет Львівського університету. З 1965 р. працював учителем хімії у Войнилівській школі, а у 1973-1975 рр. очолював цей навчальний заклад. Поряд з учительською працею активно займався громадською роботою, неодноразово обирався депутатом селищної ради.  Проте основним його покликанням була поезія. Вірші Йосипа Кащишина друкувалися в газетах «Зоря Прикарпаття», «Прикарпатська правда», «Комсомольський прапор», «Дзвони Підгір'я» та інших.

У 2000 р. вийшов його перший друкований твір - поетичний роман «Сказання про короля Данила». А далі майже кожного року виходять друком  поетичні книжки автора. В 2004 р. - «Дума про батька Богдана», в 2005 р. - «Були віки Траянові», в 2006 р. - «Світе мій вишиваний», в 2008 р. - «Сказання про Галицьку Русь» і збірка «Душа моя над Сівкою розквітла», яка стала своєрідним підсумковим акордом його поетичної діяльності. Одночасно виходять друком краєзнавчі дослідження автора з історії окремих сіл Калущини: «Слово про рідний Войнилів» (2004), «Завій над Луквою-рікою» (2005),  «Над Сівкою село моє Середнє» (2007).

Тематичний діапазон творчості Йосипа Кащишина доволі місткий та широкий. Він то поринав у славне минуле нашого краю, минав межу другого століття нашої ери, а опинившись за тривкими рамками сучасності, описував боротьбу слов'янських племен з римськими завойовниками; то раптом переносив читача в яскраву епоху Галицько-Волинського князівства, де описував боротьбу галичан зі степовими кочівниками. Не оминав увагою діяльність таких знаменитих представників українського народу, як Данило Галицький та Богдан Хмельницький.

Добрий жмуток поезій автора присвячений ідеї возвеличення людської праці та гуманізму, темі людських взаємин та коханню. В багатьох віршах він відгукувався на події сучасності. Деякі з найяскравіших його ліричних віршів покладені на музику і захоплюють своєю мелодійністю та щирістю. Не оминув він своєю увагою і найменших читачів, написавши для них цілу низку віршів, які й до сьогодні користуються попитом та популярністю у малечі.

У фондах Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка Ви знайдете не лише твори талановитого Йосипа Кащишина, а й матеріали, які присвячені його творчості, що дозволяють глибше розкрити поетичну і краєзнавчу спадщину нашого краянина. Тому з нетерпінням чекаємо всіх охочих у стінах нашої книгозбірні одразу після закінчення карантину.

 

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка