Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Богдан Хмельницький – видатний гетьман України.



У відділі загального читального залу Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка створена книжково-ілюстративна виставка-вшанування з циклу ювілейних виставок «Галерея видатних особистостей», приурочена до 425-річчя від дня народження одного з найвідоміших і найвидатніших гетьманів України та першого гетьмана Війська Запорізького, видатного військового, політичного та державного діяча, творця Української козацької державності Богдана Хмельницького (бл. 1593-1657 рр.).

Одне з найвидатніших місць в історії України належить гетьману Богдану-Зиновію Хмельницькому - талановитому полководцю і організатору збройних сил визвольної війни українського народу проти Польщі 1648-1657 рр., видатному політику і блискучому дипломату. Будівничий і володар, людина великих здібностей і залізної волі, Богдан Хмельницький зумів піднятися до розуміння історичних потреб України, ставши фундатором Української незалежної самостійної держави. Для України гетьманство Хмельницького відкрило нову добу історії. Своєю невичерпною енергією він зумів об'єднати усі верстви українського народу в ім'я спільної мети - визволення рідних земель від іноземного поневолення і створення Української держави.

Книжкова-ілюстративна виставка-вшанування «Богдан Хмельницький - видатний гетьман України» має на меті привернути до себе увагу читачів та викликати інтерес до цієї видатної особи. Для перегляду на експозиції представлені книги та журнальні статті про життя і діяльність Богдана Хмельницького, написані авторами різних епох (від М. Костомарова і М. Грушевського до сучасних українських істориків) і з різним баченням ролі Хмельницького в історії України. Зокрема, такі видання як збірник документів «Універсали Богдана Хмельницького. 1648-1657», енциклопедія С. Коваленко «Україна під булавою Богдана Хмельницького», «Військо Богдана Хмельницького», «Гетьмани України», «Походи Богдана Хмельницького (1648-1657)», «Усі Гетьмани України», «Хмельницький. Виговський. Дорошенко. Мазепа», О. Апанович «Богдан Хмельницький - полководець та його сподвижники», Т. Барабаш «Богдан Хмельницький», М. Грушевський «Про батька козацького Богдана Хмельницького», І. Коляда, В. Милько «Богдан Хмельницький», М. Костомаров «Богдан Хмельницький», П. Кралюк «Богдан Хмельницький. Легенда і людина», І. Крип'якевич «Богдан Хмельницький», В. Смолій, В. Степанов «Богдан Хмельницький. Хроніка життя та діяльності», Ю. Сорока «Походи Богдана Хмельницького», Ю. Чухліб «Гетьмани України» та інші. Поціновувачів художньої літератури порадує трилогія М. Старицького «Богдан Хмельницький», романи К. Басенко «Початок», П. Загребельного «Я, Богдан», Проспера Меріме «Богдан Хмельницький» та ін.

Доповнює книжкову виставку пам'ятка користувачу «Богдан Хмельницький - видатний гетьман України», яка підготовлена працівниками відділу загального читального залу нашої бібліотеки та є інформаційним ресурсом про життя і діяльність гетьмана України. Дане видання представляє документальні джерела з фондів Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка та Інтернет-ресурси. Пам'ятка користувачу вміщує коротку біографічну довідку про цю видатну особистість в історії України. Бібліографічна частина представляє державотворчу спадщину гетьмана, а також матеріали про його життєвий шлях та державотворчий доробок.

Виставка діятиме до грудня 2020 року. Тож її організатори сподіваються, що до цього часу карантинні обмеження будуть скасовані і наші шановні читачі зможуть переглянути видання, представлені на ювілейній виставці-вшануванні.

 

Оновлено 22-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка