Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ: ОБЕРІГ НАШОЇ ДЕРЖАВНОСТІ.



Напередодні державного свята відділом загального читального залу Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка створена книжково-ілюстративна виставка-календар «Конституція України: оберіг нашої державності», на якій експонуються збірники наукових праць, навчальні посібники, матеріали наукових конференцій, газетні публікації, присвячені ухваленню Основного Закону.

Саме 28 червня 1996 року Верховна Рада України прийняла нову Конституцію України - першу Конституцію незалежної української держави, яка стала важливим етапом в українському державотворенні та законотворчості, у розвитку українського суспільства.

У різні періоди існування українського народу були спроби отримати юридичне оформлення держави. Ще в період Київської Русі на віче укладалися договори між князем і народом, князем і його дружиною, що відображено в різних редакціях «Руської правди». У новий час особливу роль у формуванні конституційних ідей в Україні відіграла Конституція, створена Пилипом Орликом, ставши в Європі першим подібним документом. Проте належним чином це вдалося зробити після тривалої, напруженої роботи над Основним Законом держави 28 червня 1996 року. Парламентарії врахували зауваження Президента України, а також підтримали всі спірні статті проєкту -про державні символи в України, про державну українську мову, про право приватної власності в Україні. Прийняття Конституції закріпило правові основи незалежної України, її суверенітет і територіальну цілісність та було найважливішим кроком у забезпеченні прав людини і громадянина, сприяло подальшому підвищенню міжнародного авторитету України на світовій арені, на ній ґрунтується наше нелегке сьогодення і вибудовується майбутнє українського народу.

Література, представлена на книжково-ілюстративній виставці-календарі «Конституція України: оберіг нашої державності» дає можливість зрозуміти, яким важливим і важким був процес створення власної Конституції та відображає найважливіші шляхи становлення українського конституціоналізму.

Чільне місце на виставці займають основоположні документи -«Декларація про державний суверенітет України», «Акт проголошення незалежності України» та «Конституція України». Тут представлені довідкова, наукова та пізнавальна література про процес становлення української державності, про Пилипа Орлика та його Конституцію, про українську націю як відкриту політичну спільноту, про історію створення, прийняття та основні засади Основного Закону нашої держави.

До уваги всіх зацікавлених - «Історія української Конституції» (упорядники Анатолій Слюсаренко та Микола Томенко), 3-х томне видання «Конституція незалежної України. Документи, коментарі, статті» під редакцією Сергія Головатого, видання серії «Законотворчість», монографії, «Коментарі...», довідники, а також ряд підручників, зокрема «Основи конституційного права України», «Конституційне право України» (в двох томах), «Права і свободи людини і громадянина в Україні» та інші.; науково-популярна серія «Нова Конституція України» представлена брошурами «Історія Конституції України», «Основи конституційного ладу України», «Міжнародні правові аспекти Конституції України» тощо. Виставку доповнюють ілюстровані альбоми та статті з періодичних видань.

 

Оновлено 25-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка