Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Німецько-український науково-практичний онлайн семінар «Зелені бібліотеки»



21-22 червня 2020 р. Івано-Франківська ОУНБ ім. І. Франка (Жирик Л. І., заступник директора) взяла участь в німецько-українському науково-практичному онлайн семінарі «Зелені бібліотеки», який організували Українська бібліотечна асоціація та Goethe-Institut в Україні. Наша участь відбулася завдяки спільного проєкту з бібліотекою Goethe-Institut в Україні «Мова. Культура. Німеччина». Цільовою аудиторією семінару були працівники публічних, університетських та шкільних бібліотек, які цікавляться та розвивають екологічний напрям роботи бібліотек (близько 60 фахівців).

 

Модерували захід Ярослава Сошинська, доцент Національного технічного університету України «КПІ імені Ігоря Сікорського», виконавчий директор УБА, кандидат історичних наук та Беттіна Венцель, керівник відділу «Інформація та бібліотеки» Goethe-Institut в Україні.   

Доповідачами на семінарі були бібліотечні експерти з питань створення та розвитку зелених бібліотек з Німеччини та України .

21 червня досвідом ділилася Єва Хакенберг, завідувачка інформаційно-бібліотечної роботи Goethe-Institut Марокко, волонтерка зі спеціалізованої групи IFLA «Навколишнє середовище, стійкість та бібліотеки» (НENSULIB).  Вона розповіла, що собою являють Зелені бібліотеки, їхні складові, як це пов'язано з міжнародними ініціативами ООН, IFLA, про німецьку стратегію сталого розвитку та навела приклади з практики: «Бібліотека речей» у Братиславі, цифровий читацький квиток у Джакарті, серія проєктів «Збери врожай у своєму місті» у Бад-Ольдесло, «Бібліотека-велосипед» у Мангаймі, «Ремонт-кафе» у Вертгаймі.

Клаус Ульріх Вернер, доктор філології, керівник відділу філософсько-гуманітарних бібліотек та Філологічної бібліотеки Вільного університету (Берлін), член Секції IFLA з питань будівництва та оснащення говорив про екологічну складову сталого розвитку у будівництві, дизайні та управлінні бібліотек.

Анна Хоменко, проєктний менеджер Науково-технічної бібліотеки КПІ імені Ігоря Сікорського, надала інформацію про діяльність проєкту Eco-Friendly, завдяки якому в бібліотеці встановлено контейнери для роздільного збору сміття, проводяться різноманітні заходи, конкурси.

Ірина Коваленко, заступник директора Бібліотеки Сумського державного університету розповіла про впровадження проєкту від Goethe-Institut в Україні під назвою «Програма Зелений Університет. Проєкт Зелена Бібліотека», метою якого є застосування інноваційних екологічних систем в діяльності бібліотек.

22 червня семінар продовжив Тім Шуманн, директор Міської бібліотеки Генріх Бьоль району Панков міста Берлін. З його презентації бібліотекарі довідалися про Зелений рух в Німеччині, стратегію сталого розвитку німецьких бібліотек, про діючі зелені проєкти в бібліотеці Генріха Бьоля в Берліні.

Катерина Сухоребська, зав. відділом обслуговування Львівської обласної бібліотеки для дітей та Ірина Пігура, провідний бібліотекар відділу обслуговування, координатор проєкту ЕкоБібліотека поділилися інформацією щодо активної роботи книгозбірні в напрямку екоосвіти серед школярів львівських навчальних закладів..

Валентина Неспірна, бібліотекар Бібліотеки ім. Ю. Гагаріна для дітей Централізованої бібліотечної системи Деснянського району м. Києва розповіла про проєктну діяльність установи як Зеленої бібліотеки.

Івано-Франківська ОУНБ ім. І. Франка поділилася своїм досвідом, адже ми також проводимо активну діяльність в Зеленому русі. В рамках діяльності проєкту "Вікно в Америку" у нас проходили засідання молодіжного клубу англійської мови на тему Zero Waste, де молодь вчилася сортувати сміття. Волонтери Корпусу Миру в Україні проводили різноманітні заходи до Дня довкілля, де розповідали про досвід американського суспільства в цьому напрямку.

За результатами роботи семінару всі учасники отримали електронні сертифікати.

 

Фото.

Оновлено 25-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка