Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Презентація книги Ореста Субтельного «Пласт. Унікальна Історія Українського Скаутського Руху»



13 березня 2020р. в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася презентація книги Ореста Субтельного, канадського історика українського походження, доктора філософії, професора кафедри історії та політичних наук Йоркського університету (Торонто, Онтаріо), пластуна «Пласт. Унікальна Історія Українського Скаутського Руху».

Презентували видання голова обласної ради, пластун Олександр Сич та кандидат історичних наук, професор, дійсний член Наукового Товариства імені Шевченка, пластун Іван Монолатій.

«Значна частина матеріалу, цілком закономірно, присвячена еміграційному Пласту, адже автор жив в еміграції. Натомість менше відображена історія в довоєнний період і коротко представлений період відновлення Пласту в незалежній Україні. Загалом, книга є дуже фундаментальною із вдало підібраними матеріалом та рідкісними світлинами», - підкреслив Олександр Сич.

«Пласт» - національна скаутська організація України. Метою Пласту є сприяти всебічному патріотичному вихованню і самовихованню української молоді на засадах християнської моралі. Будучи неполітичною і позаконфесійною організацією, Пласт виховує свідомих та відповідальних громадян місцевої, національної та світової спільнот, провідників українського суспільства.

У книзі охоплено історію українського скаутського руху від часу його заснування до 2002 р.

Організація зазнала протягом свого існування чимало випробувань - репресії, війни, еміграція, розсіювання по світу, щоб відродитися врешті-решт у вільній Україні.

«На сторінках книги ви знайдете подробиці розвитку українського скаутського руху в тих країнах, де українська діаспора складає чималий відсоток. Насамперед, йдеться про Сполучені Штати Америки, Канаду, Австралію та інші», - додав Іван Монолатій.

Пластуни відзначилися своєю активною участю у розбудові та захисті своєї держави, були активними учасниками визвольного руху та війн за незалежність УНР та ЗУНР у ХХ ст. і продовжують захищати кордони України на Сході в наш час. За час війни в АТО загинуло п'ятеро з відомих пластунів - Марко Паславський, Віктор Гурняк, Євген Подолянчук, Микола Гордійчук, Андрій Білик.

На сьогодні Пласт діє у восьми країнах світу (серед них Пласт у США, Аргентині, Канаді, Австралії, Великій Британії, Німеччині, Польщі, Словаччині) та об'єднує пластунів України й української діаспори. На початок 2019 року Пласт в Україні об'єднує 8500 членів різного віку і таким чином є найбільшою молодіжною організацією України. Сьогодні 118 осередків Пласту діють у всіх областях України. Пласт активно співпрацює з органами державної влади та громадськими організаціями, реалізуючи різноманітні соціальні та виховні програми.

Відзначимо, що після смерті Ореста Субтельного (2016 р.) завершували книгу співавтори Орест і Тетяна Джулинські та Оксана Закидальська. Також, над збором матеріалу для дальшого опрацювання трудилися десятки пластунів і пластунок з різних країв.

«У книзі описаний досвід скаутування в різних країнах світу. Вони при першій нагоді передали нам цю традицію у далекому 1989-му році. Ми минулого року святкували річницю відновлення «Пласту» в Україні. Я вважаю, що це хороша сучасна молодіжна організація, яка забута несправедливо. Сьогодні, на жаль, наша держава не задумується над цим», - зазначив видавець книги, пластун Василь Іваночко.

На презентації також виступили начальник управління культури, національностей та релігій ОДА, пластун Володимир Федорак, міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків, журналіст, пластун Тарас Зень.

Серед присутніх були літературний критик Євген Баран, письменники Василь Бабій,  Ольга Деркачова, депутат обласної ради Сергій Адамович, громадський діяч Богдан Волошинський та інші поважні гості, пластуни.

На завершення виступила директор ОУНБ ім. І. Франка Людмила Бабій. Вона подякувала за унікальне видання, яке поповнило фонди обласної бібліотеки.

Увагу учасників презентації привернула розгорнута книжкова виставка «Пласт: з любов'ю до Бога і України» з фондів обласної бібліотеки.

Світлини

У Франківську презентували книгу про історію Пласту (ВІДЕО)

 

В Івано-Франківську презентували книгу про історію українського скаутського руху

 

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка