Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Ювілею Ольги Слоньовської присвячується…



8 березня 2020 р. з нагоди ювілею відомої прикарпатської поетеси, прозаїка, літературознавця, члена Національної спілки письменників України, професорки кафедри української літератури Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника Ольги Слоньовської Івано-Франківська обласна універсальна наукова бібліотека ім. І. Франка організувала книжкову виставку «Ольга Слоньовська: у єдності літератури і науки».

Народилася ювілярка у с. Ценява Коломийського району. Закінчила середню школу, Івано-Франківський педагогічний інститут ім. В. Стефаника, у якому працює впродовж багатьох років.

Ольга Слоньовська є професором кафедри української літератури, активно займається науковою роботою та літературною творчістю. Вона є авторкою монографій, підручників, методичних посібників. У її творчому доробку - численні книги як прозові, так і поетичні. Найцінніша риса в манері її письма - природний драматизм, світовідчування, вимоглива серйозність у ставленні до життя.

Організована книжкова виставка знайомить користувачів із щедрим творчим та науковим набутком Ольги Слоньовської. Серед представлених книг - збірки поезій («Гілочка глоду», «Ґердани», «Силуети яблунь і коханих» та ін.), книги пам'яті полеглих воїнів-афганців Івано-Франківщини («В Афганістані, в «чорнім тюльпані», «Це потрібно не мертвим. Це потрібно живим»), широкопопулярні серед читачів романи («Дівчинка на кулі», «Упольоване покоління», «Медуза ґорґона»), наукова монографія «Слід невловимого Протея: Міф України в літературі української діаспори», підручники та посібники з української літератури для учнів загальноосвітніх шкіл, диференційований буквар «Хрещатий барвінок» (у співавторстві) та інші навчальні матеріали.   Крім цього, на виставці допитливий читач знайде публікації, рецензії науковців, які ґрунтовно висвітлюють  творчість авторки, знайомлять з нею - енергійною та неповторною особистістю.

За вагомі напрацювання Ольга Слоньовська нагороджена орденом княгині Ольги ІІІ ступеня. Є лауреатом міської премії ім. Івана Франка за книгу «Соната для коханого», літературної премії ім. Бориса Нечерди за збірку віршів «Джоконда», обласної премії ім. Василя Стефаника за збірку поезій «Пектораль», премії ім. Івана Драча за книжку «Загублені в часі». Отримала Ґран-прі Міжнародного літературного конкурсу «Коронація слова-2012» за роман «Дівчинка на кулі».      

Колектив Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка щиро вітає Ольгу Слоньовську з ювілеєм. Бажаємо міцного здоров'я, щастя, добра, залишатись такою ж енергійною і невтомною. Творчих Вам успіхів!

А всіх зацікавлених запрошуємо до обласної книгозбірні ближче пізнати численний доробок жінки-письменниці з широкою душею та словом-зброєю - Ольги Слоньовської.

 

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка