Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Україна літературна. Панорама подій Лютий 2020



У відділі абонементу ОУНБ ім. І. Франка організована інформаційно-книжкова виставка з циклу «Україна літературна. Панорама подій». На полицях виставкового стенду – книги українських письменників-класиків та сучасників, ювілейні дати яких відзначають у лютому 2020р. та інформація про найбільш важливі та пам’ятні літературні дійства місяця.

Лютий 2020 року ознаменував себе такими подіями:

          11 лютого - минає 350 років від дня народження Самійла Величка - історика, автора знаного літопису.

     Народився в козацькій родині, що на Полтавщині. Наукам Самійло Величко навчався старанно, освоївши кілька іноземних мов. Його Літопис  - 4-томна праця, присвячена подіям XVIII століття. Це історичне творіння вражає своєю масштабністю і глибоким знанням історії. Центральною фігурою розповіді є Богдан Хмельницький і національно-визвольна боротьба українського народу проти польської шляхти.

      15 лютого - святкує 60-річчя від дня народження Олександр Жовна - сучасний український письменник, кіносценарист та режисер. Нині живе в рідному місті Новомиргороді, працює вихователем у дитячому будинку для неповносправних дітей.

        Автор книг оповідань та повістей «Партитура на могильному камені», «Вдовушка», «Експеримент», «Маленьке життя». Твори його видані в Токіо та Нью-Йорку.  Письменник не раз виступав автором сценаріїв до фільмів, знятих за його творами. У фільмі «Маленьке життя» Олександр Жовна дебютував ще й як режисер-постановник та актор. Ім'я Олександра Жовни занесене до Української енциклопедії визначних особистостей ХХ століття.

20 лютого минає 115 років від дня народження Уласа Самчука, якого справедливо називають «Гомером українського життя ХХ ст.». Він створив неповторну художню панораму своєї епохи, показав рідний народ у часи великих випробувань.

Народився письменник на Рівненщині. Творчий шлях Самчука-письменника почався досить рано - перші його оповідання були опубліковані в 1926 році. Публікація роману-трилогії «Волинь» принесла йому заслужену славу. Великі прозові твори - романи - стали основним жанром його творчості. Окрім романів, Самчук опублікував кілька книг спогадів, залишив велику, ще не досліджену епістолярну спадщину. В 1980 році його кандидатуру було висунуто на Нобелівську премію з літератури, якої він, однак, не дістав. В радянській Україні його ім'я було під подвійною забороною - і як емігранта, втікача з радянського раю, і як українця-націоналіста.

20 лютого ми відзначаємо річницю з дня трагічних, сповнених героїзму подій Революції Гідності. Цей день назавжди увійде в історію України як символ патріотизму та самовідданості, і вкотре підтвердить тезу про те, що в найкритичніший та найважчий період нашої історії знайдуться герої, які своїм протистоянням дозволять будувати нам достойне майбутнє.  За цю перспективу ми  заплатили дуже велику ціну - життя Героїв Небесної Сотні, які за ідеали свободи та демократії пожертвували собою та змінили хід історії нашої держави. 

 

Згадуємо і наступні дати нашої історії:

19 лютого - День Державного герба України.

21 лютого - Міжнародний день рідної мови.

Тож запрошуємо відвідати відділ абонементу нашої бібліотеки, заново ознайомитися з відомими письменниками, знаковими подіями та поринути в чудовий світ української літератури.

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка