Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Журналу «Всесвіт» – 95



Цьогоріч літературно-мистецький та громадсько-політичний журнал іноземної літератури «Всесвіт» відзначає своє 95-річчя від часу заснування (1925). З цієї нагоди у відділі загального читального залу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка діє книжково-ілюстративна виставка одного журналу «За сторінками «Всесвіту».

За висловом Дмитра Дроздовського, головного редактора часопису, «журнал «Всесвіт» - частина історії української культури, один із найбільш успішних проектів культурної дипломатії ХХ-ХХІ ст». Задуманий ще за часів УНР у 1919 році і створений у 1925 році у період так званої «українізації» у радянському Харкові письменником Василем Елланом-Блакитним разом з Миколою Хвильовим і Олександром Довженком, «Всесвіт» став каталізатором притоку закордонної літератури в СРСР, а українську мову зробив комунікативною для читачів з Росії, Грузії чи Азербайджану. Адже вперше на радянських теренах твори видатних Стефана Цвайга, Франца Кафки чи Маріо Варгаса Льйоси з'являються саме в українському перекладі «Всесвіту».

Журнал «Всесвіт» у різний час залишався рупором інноваційних ідей, він утверджував у людині людське, національне, культурне, впродовж усіх років активно висвітлював новини світової літератури та культури. У ньому друкувалися тисячі творів класиків іноземної літератури з понад сотні країн світу, сприяючи інтенсивнішим формам репрезентації української культури за кордоном, а також знайомлячи українських читачів із важливими гуманітарними подіями, які мають загальнолюдське значення.

Більше дізнатися про презентований часопис та детальніше ознайомитись з його змістом ви зможете, завітавши до відділу загального читального залу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка, де діє книжково-ілюстративна виставка одного журналу «За сторінками «Всесвіту».

        Чекаємо на зустріч з вами.

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка