Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Україна літературна. Панорама подій



У відділі абонементу ОУНБ ім. І. Франка організована інформаційно-книжкова виставка циклу «Україна літературна. Панорама подій». На полицях виставкового стенду – книги українських письменників минулого і сучасності, чиї ювілейні дати відзначаються у січні 2020р., та інформація про найбільш важливі, популярні та брендові літературні дійства місяця.

       Січень 2020 року ознаменував себе такими подіями:

2 січня - святкує 70-річчя Надія Гуменюк, українська письменниця, заслужена журналістка України, лауреатка премії Кабінету Міністрів України імені Лесі Українки та інших літературних премій, дружина відомого волинського письменника Володимира Лиса. За визначенням письменника Петра Сороки: „Прикметна особливість художнього стилю Н. Гуменюк - виражена притчевість, що робить її цікавою не тільки для сучасного, а, хочеться вірити, і для прийдешнього читача. Ця притчевість іде не лише від доброго знання світової літератури, а також від народної традиції".

Виставка презентує:  романи  „Білий вовк на Чорному шляху",  „Янгол у сірому",  „Енна. Дорога до себе",  „Вересові меди",  „Танець білої тополі",  „Квіти на снігу", „Дожити до весни",  „Корона на одну ніч" ; збірку оповідань „Коханий волоцюга" та поезії  „Однокрил".

13 січня - 120 років від дня народження Олександра Ковіньки.

Його фейлетонів і гуморесок, як вогню, боялись бюрократи, хабарники, кар'єристи. За звинуваченням у «контрреволюційній діяльності»,  у 1934 р.  був заарештований,  відбував покарання в Магадані. Звільнившись без права повернення в Україну, жив у Якутії. Після реабілітації письменник повернувся до рідної Полтави. Був відновлений у рядах СПУ, повністю поринув у літературну роботу.

Вашій увазі - творчий доробок Олександра Ковіньки - сатирико-гумористичні повісті, публіцистичні статті, зокрема, з проблем розвитку української мови, збереження історико-культурної спадщини рідного народу.

27 січня минає 230 років від дня народження українського письменника, перекладача, байкаря Петра Гулака-Артемовського.

До творчого доробку письменника належать переклади класиків світової літератури: Ж.-Ж. Руссо, Дж. Мільтона, А. Міцкевича, Й.-В. Гете, Горація та ін.; байки, притчі, вірші, послання, балади.

На слайд-виставці - найвідоміші з його байок - „Пан та Собака", „Солопій та Хівря, або Горох при порозі", „Тюхтій та Чванько", „Батько та Син". Ці незабутні твори піднесуть настрій кожному.

 30 січня - 90 років від дня народження Всеволода Нестайка.

У родині Нестайків існує цікава легенда, що мама народила Всеволода у той час, коли читала Ремарка. Після пологів акушер жартівливо сказав їй: «Мадам! У вас, здається, з'явився письменник!»

Перша його книжка «Шурка і Шурко» побачила світ у 1956 році. Майже п'ятидесятилітній шлях у дитячій літературі В. Нестайко засвідчив виданням близько тридцяти книжок оповідань, казок, повістей і п'єc. Виставка пропонує найвідоміші з них: «В Країні сонячних Зайчиків», «Тореадори з Васюківки», «Одиниця з обманом», «Незвичайні пригоди в лісовій школі» та інші непересічні твори.

Згадуємо і наступні дати нашої історії:

22 січня - День Соборності України,

27 січня - Міжнародний день пам'яті жертв Голокосту,

29 січня - День пам'яті героїв Крут.

До перерахованих подій, які стали незабутніми, часто звертаються літератори усього світу, і українські зокрема. Інформаційно-книжкова виставка демонструє ці літературно-художні видання.

       

 

Цикл слайд-виставок «Україна літературна. Панорама подій»  - це спосіб донести до читача краще з написаного українськими  письменниками, без яких наша вітчизняна література не була б такою особливою, багатою, різноманітною, колоритною.

 

Тож запрошуємо відвідати відділ абонементу нашої бібліотеки, заново ознайомитися з відомими письменниками, знаковими подіями та поринути в чудовий світ української літератури.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка