Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Коляд, коляд, колядниця…



2 січня 2020 р. працівники відділу абонементу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка, за підтримки відділу інформаційних технологій та електронних ресурсів, організували літературно-музичне свято для своїх хороших друзів – підопічних Територіального центру соціального обслуговування. Цього разу їм було запропоновано годину народознавства «Коляд, коляд, колядниця…». Зустріч відбулася в рамках соціального проекту відділу абонементу «Естафета добра і любові» та за сприяння відділення Всеукраїнської благодійної організації «Турбота про літніх в Україні».

   Щороку, як тільки з'являється на небі Свят-вечірня зоря - вісниця народження Божого сина, плинеш рікою спогадів до найдорожчого серцю куточка, де народилися і відкрили для себе світ, повний тривог і радостей... добра і любові ...

   Тож, зібравшись всі у дружньому колі, ми говорили про звичаї, обряди, традиції святкувань Різдвяних свят, Коляди, Меланки, Святого Василя, Водохреща. А де, як не в книжках, можна найбільше та найдетальніше почерпнути такі знання? Хто може краще описати всі традиції, звичаї, обряди Свят-вечора, Різдва як не письменники, літератори, журналісти, народознавці, релігієзнавці;  описати їх так, що, читаючи, ти наче б то сам перебуваєш там, в епіцентрі того чи іншого дійства, є учасником таємничого і магічного дива. Це вдається не кожному.

   А таким особистостям як о. Іван Шевців, Михайло Коцюбинський, Роман Федорів, Брати Капранови, уривки чиїх творів зачитувала сьогодні гостям завідувачка відділу абонементу Оксана Качорак, вдалося. Їхні твори, а це «Святі тайни в українськім обряді», «Тіні забутих предків», «Єрусалим на горах», «Веселі свята» налаштували всіх присутніх на атмосферу свята; ці та інші книги, презентовані учасникам години народознавства «Коляд, коляд, колядниця...», можливо стануть поштовхом для того, щоб  запровадити у своїх родинах нові звичаї, традиції, а всім присутнім - заглибитись у те невичерпне джерело духовності, яке надає нам міці та сили, допомагає глибше зрозуміти хто ми - чиїх батьків діти та які наші корені.

   А далі мова пішла про колядки, щедрівки, віншування: та про колядки краще не говорити, а виконувати їх, прославляючи новонародженого Сина Божого, то й зазвучали: «Бог Предвічний», «Нова радість стала». Далі всі з затамуванням подиху прослухали у виконанні групи «Тріода» колядку «Що то за предиво» (у відеозаписі), котра облетіла весь інтернет. А ще, для людей поважного віку виконала колядки у супроводі бандури представниця покоління дітей  - учениця 2 класу музичної школи ім.. М. Лисенка Сніжана Шрам. Хочеться з цього приводу відмітити, що вчителка її, Леся Петрівна  Данилюк, може пишатися своєю ученицею - їхня праця не даремна, вона приносить радість іншим. Підтвердженням цих слів були оплески всіх присутніх.

   Видозмінюються, а іноді й зникають деякі звичаї Різдва. Незмінним залишається одне: Віфлеємська зірка, що вістить про народження Ісуса Христа, має і завжди матиме незвичайну здатність оновлювати людські душі, які в цю Святу ніч відкриваються назустріч добру і любові, відгукуються на веселий подзвін прадавньої колядки.

Світлини

 

Оновлено 29-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка