Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

КНИГА ЯК ПРОВІДНИК У ЧАСІ



23 грудня 2019 р. в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася презентація книги «Як добре й здорово варити», яка виходила друком у Коломиї з 1931 по 1938 рр. під редагуванням часопису «Жіноча доля», головним редактором якого тоді була Олена Кисілевська.

Захід відкрив Ігор Антонович Майгутяк, директор ТзОВ «АРКА», який представив Оксану Антонову та Наталію Гресько - авторів проєкту «Авторська кухня українська» та авторів ідеї перевидання кулінарних книг минулого століття з розповідями про жінок, які присилали свої рецепти.

У своєму виступі п. Оксана Антонова відмітила, що книга «Як добре й здорово варити», яка була мега популярною в 30-х роках XX ст., перевидавалась чотири рази. Унікальність її у тому, що читачки «Жіночої долі» надсилали рецепти з різних куточків України. Тут знайдете переписи відомих особистостей - Ольги Кобилянської, Ольги Дучимінської, Адольфіни Макогон (мами Ірини Вільде), Юлії Маркевич (мами Дарії Цвєк), а також рецепти, надіслані українками з Америки, Канади, Чехії. Вона розповіла про пошуки інформації про авторок рецептів, їхні життєписи і світлини.

Інша учасниця проєкту, кондидерка Наталія Гресько зосередила увагу присутніх на змісті книги Леонтини Лучаківської «Домашня кухня. Як варити і печи», яка вийшла друком у 1910. Видання збірки галицьких переписів відкриває призабутий кулінарний світ, де століттями накопичувались українські регіональні кулінарні традиції у їхньому органічному поєднанні з кращими зразками європейської кухні.

Також вона представила книгу Осипи Заклинської «Нова кухня вітамінова», яка вперше була видана у Львові в 1928 р. У ній подано не тільки кулінарні рецепти, але й розповідається про ведення дому та плекання домашнього затишку, про культуру їжі, про здорове і збалансоване харчування галичан.

Цікавинкою організованого заходу стала виставка кухонного начиння першої половини ХХ ст. та родинного фотоархіву І. А. Майгутяка, присвячена пам'яті його матері.

Авторки кулінарного проєкту щедро пригостили як студентів Івано-Франківського державного коледжу технології та бізнесу (викладач Л.Я.Бойчук), так і усіх присутніх смаколиками власного приготування за старовинними рецептами.

Слова вдячності авторам проєкту висловили: Світлана Флис - краєзнавець, працівник музею етнографії та екології Карпатського краю у м. Яремче і заступник директора ОУНБ ім. І. Франка Галина Горбань за подароване бібліотеці видання «Як добре й здорово варити».

Cвітлини

"Авторська кухня українська" (ОТБ "ГАЛИЧИНА")

Франківським газдиням презентували давні українські рецепти випічки (Третя Студія)

В Івано-Франківську презентували кулінарну книгу з рецептами відомих українок (Телерадіокомпанія ВЕЖА)


 

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка