Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Відкриття виставки жіночих прикрас з бісеру Марії Чулак



18 грудня 2019 року у відділі літератури з питань мистецтва Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І.Франка відбулося відкриття виставки жіночих прикрас з бісеру Марії Чулак «Гердани ХХІ століття».

Марія Михайлівна Чулак - прикарпатська мисткиня, лауреат премії ім. Я.Лукавецького в галузі декоративно-прикладного мистецтва, член Національної спілки майстрів народного мистецтва України.

Народилася пані Марія в мальовничому селі Прокурава, що на Косівщині. Зростала в творчому середовищі, яке творила її мама - Марія Дмитрівна Чулак - відома далеко за межами нашого краю майстриня, член НСМНМУ. Завдяки мамі вона вперше взяла до рук голку й полотно, а згодом захопилась і яскравими намистинами, які поєднувала, наслідуючи давні гуцульські символи й узори.

Модератором заходу була завідувачка відділу літератури з питань мистецтва Віра Хімейчук, яка у своєму вступному слові наголосила, що  любов і захоплення мистецькими традиціями гуцульського краю, виплекані в рідній домівці, ніколи  не полишали п. Марію, хоча свого часу мисткиня працювала і медсестрою, і вчителем, і фахівцем із страхування.

Зараз Марія Михайлівна працює методистом Івано-Франківського обласного центру естетичного виховання та керівником гуртка бісероплетіння,  навчаючи інших, продовжує творити ґердани за народними мотивами, відтворювати давні орнаменти.   

На виставці представлені надзвичайно цікаві, різнобарвні ґердани, в яких втілені творчі пошуки та новаторські ідеї авторки, натхненням для яких стала краса рідної землі.

Привітати п.  Марію прийшли колеги, друзі, студенти та шанувальники її творчості. Зі словами вдячності за прекрасну багатогранну творчість, мистецький хист, щирі особисті якості майстрині виступили: директор обласної філармонії імені Іри Маланюк Василь Тимків, начальник відділу обласного центру естетичного виховання Світлана Гладка, викладач художнього училища № 3 Марічка Пазинюк, колишня учениця, нині студентка Прикарпатського університету ім. В. Стефаника Христина Конвалюга, друзі по навчанню в Коломийському медичному училищі.

Музичні сувеніри п. Марії та всім присутнім подарували учасники дитячого ансамблю та гурту «Марічейки» Івано-Франківського міського центру дитячої та юнацької творчості.

У своєму вітальному слові заступник директора обласної бібліотеки Галина Горбань подякувала за представлену у книгозбірні виставку бісерних прикрас та щиро побажала мисткині натхнення та подальших успіхів у творчості.

Тож гостинно запрошуємо читачів, мешканців та гостей міста до перегляду чудових ґерданів, які можна не тільки переглянути, а й придбати собі чи друзям.  

Фото.

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка