Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Відкриття фундаментальної краєзнавчої виставки «Широкий світ малої батьківщини»



19 листопада 2019 року Івано-Франківська обласна універсальна наукова бібліотека ім. І. Франка у співпраці з обласною організацією Національної спілки краєзнавців України представили користувачам масштабну виставку книжкових видань «Широкий світ малої Батьківщини», присвячену історії населених пунктів Прикарпаття.

Відкриваючи виставку, директор книгозбірні Людмила Бабій розповіла присутнім про представлені на виставці книги - 358 видань з історії населених пунктів Прикарпаття. Вона зазначила, що це лише дещиця видань з фондів відділу краєзнавчої літератури, які загалом налічують понад 20 тисяч документів.

Зокрема, на виставці можна було ознайомитися як з найстарішими виданнями з історії того чи іншого населеного пункту, так і з їхніми осучасненими версіями. Людмила Василівна висловила щиру подяку голові обласної організації Національної спілки краєзнавців України Михайлові Косилу - заслуженому працівнику освіти України, доктору філософії, педагогу, директору Івано-Франківського обласного державного центру туризму і краєзнавства учнівської молоді, та заступнику голови обласної організації Національної спілки письменників України, краєзнавцю Василю Бабію, які ініціювали даний краєзнавчий проєкт.

Михайло Косило зазначив, що така потужна виставка, яка презентує різноманітні видання про історії населених пунктів Івано-Франківщини, відбувається вперше. Принагідно він додав, що з наявних 804 міст і сіл області тільки 215 мають зафіксовану у книжках свою літописну хроніку. Відомий краєзнавець вручив Подяки за реалізацію проєкту керівництву книгозбірні та працівникам відділу краєзнавчої літератури.

За словами письменника Василя Бабія кожен населений пункт, який вважає себе цивілізованим, повинен мати бодай декілька видань зі своєї історії. Представлені книги є свідченням того, що краєзнавці мають широке поле для своїх досліджень, оскільки інформація у наявних виданнях не є вичерпною.

Завідувач відділу краєзнавчої літератури Оксана Шаран розповіла про топографічну картотеку та картотеку персоналій, що є складовими частинами довідкового апарату відділу краєзнавчої літератури і допомагають користувачам у пошуку інформації про населені пункти краю, а також представила присутнім каталог краєзнавчих видань з історії міст і сіл Івано-Франківщини «Широкий світ малої батьківщини», що видається працівниками відділу щоп'ять років і висвітлює копітку працю прикарпатських краєзнавців на ниві дослідження історії рідного краю.

Виступили на святковому дійстві також відомі прикарпатські науковці і краєзнавці, зокрема: знаний історик, джерелознавець Любов Соловка, кандидат історичних наук, доцент Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника Андрій Королько, доктор історичних наук, професор Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Олег Жерноклеєв та кандидат історичних наук, доцент Коломийського коледжу, голова міськрайонного товариства «Просвіта» Василь Глаголюк. Вони говорили про значимість даної виставки для патріотичного виховання молодого покоління, заохочення його до дослідження місцевої історії.

Під час відкриття виставки вчитель з с. Комарів Галицького району Іван Йосифів подарував читачам обласної бібліотеки своє краєзнавче видання з історії рідного села, яке тільки побачило світ.

Виставка вразила насиченістю, змістовністю і розмаїттям друкованого слова як присутніх науковців, істориків, краєзнавців, авторів представлених книг, так і студентів факультету історії, політології та міжнародних відносин Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника, які вивчають курс «історичне краєзнавство».

Експонуватимуться краєзнавчі видання на виставці «Широкий світ малої батьківщини» до 22 листопада ц.р.

Щиро запрошуємо всіх зацікавлених відвідати виставку, пізнати та заглибитися в історію свого рідного населеного пункту.

Світлини

 

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка