Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Незрівнянний сміхотворець Остап Вишня



Минає 130 років від дня народження майстра сміху, народного письменника та письменника для мільйонів – Остапа Вишні (Павла Михайловича Губенка). Цій події присвячена книжкова виставка «Незрівнянний сміхотворець Остап Вишня», яка діє у відділі абонементу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка.

«А ми сміємося і будемо сміятися

разом із своїм дотепним,

талановитим народом».

                           Остап Вишня

Народився він на Полтавщині, в дружній багатодітній родині. У 1921 р. в газеті „Сільська правда" була надрукована гумореска, під якою вперше стояв підпис: Остап Вишня.

Тяжкі випробування випали на долю письменника. У 30-х роках на нього було навішано популярний на той час ярлик „ворог народу" і відправлено на десятирічну каторгу на береги Печори, де він працював фельдшером. Повернувшись в Україну, Остап Вишня продовжував творити, висміюючи людські недоліки і негаразди.

Тридцять п'ять років подарувала йому доля на творчу діяльність. Він писав сатиричні вірші, оповідання, фейлетони, анекдоти, жарти, часто звертався до жанру дитячого оповідання, щедро змальовуючи епізоди з дитинства. Література була для нього вічним святом душі. Кожне своє слово він звіряв з голосом народу.

Ще за життя письменника тільки на Україні вийшло понад сто збірок його творів. На жаль, він так і не отримав ніяких офіційних та урядових нагород. А сьогодні ми горді, що він - українець. І з гордістю презентуємо його творчість.

На виставці представлені видання письменника: «Вибране», «Мисливські усмішки та оповідання», «Усмішки» та інші книги майстра гумору. Тут Ви знайдете матеріали про життя і дослідження творчості неперевершеного пересмішника, які висвітлюють літературознавці Іван Зуб, Іван Дузь, Віктор Лютий, Анатолій Журавський та інші.

Усіх, хто хоче насолодитися неперевершеним народним гумором українського сміхованця, запрошуємо завітати у відділ абонементу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка, де з нагоди ювілею письменника діє виставка, приурочена його 130-м роковинам.

                                                                                       Матеріал підготувала

                                                                                                                  Надія Кожак

 

Оновлено 18-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка