Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Презентація альбому «Народне мистецтво Карпат»



7 листопада 2019 року в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулася презентація перевидання унікального альбому «Народне мистецтво Карпат»(1926), яка вийшла друком в харківському видавництві Олександра Савчука.

«Народне мистецтво Карпат» - перевидання раритетного альбому, присвяченого народному мистецтву Українських Карпат, що вперше вийшов друком у Празі російською, чеською та англійською мовами у 1925-1926 рр. під назвою «Народне мистецтво Підкарпатської Руси» (за редакції С. К. Маковського).

Модераторами заходу були: упорядник видання, видавець Олександр Савчук та заслужений художник України, член НСХУ, голова Івано-Франківського осередку Національної спілки майстрів народного мистецтва, доцент Навчально-наукового інституту мистецтв Прикарпатського університету імені Василя Стефаника Василь Васильович Корпанюк.

Під час заходу Олександр Савчук зазначив, що презентована книга продовжує тематику перевидань мистецького змісту, які він повертає з архівів до сучасного наукового обігу.

Видання «Народне мистецтво Карпат» містить 100 чорно-білих та 10 кольорових таблиць ілюстрацій, на яких подано понад 300 унікальних взірців народного мистецтва: кераміки та різьблення по дереву, одягу та прикрас, вишивки, тканин, дерев'яної архітектури тощо. Географічно представлено як Галицька, так і Закарпатська Гуцульщина; охоплено понад 70 населених пунктів Українських Карпат.

Автор передмови - відомий український мистецтвознавець, професор Михайло Селівачов.   

Зі словами вдячності упоряднику за чудове видання виступив український художник, мистецтвознавець Мирослав Аронець, який зауважив, що книга надзвичайно цікава для нас та для майбутніх поколінь, адже представляє цінні репродукції різьблення, вишивки, народного одягу.

Заслужений майстер народної творчості України Дмитро Сивак розказав про тонкощі копіткої різьбярської праці та подякував видавцю за його вболівання за збереження української народної спадщини.

Олександр Савчук ознайомив присутніх із новими книгами свого видавництва, а також продемонстрував торбинки, на яких зображені різноманітні вишиті космацькі та верховинські орнаменти.

Заступник директора обласної книгозбірні Любов Федик щиро подякувала п. Олександру за прекрасне видання і побажала успіху і творчого натхнення.

Після завершення вечора Олександр Савчук навзаєм подякував працівникам книгозбірні за організацію презентації, подарував презентований альбом читачам бібліотеки та пообіцяв завітати знову до Івано-Франківська з новим виданням.

Cвітлини

 

 

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка