Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Ювілею Ганни Василащук присвячуємо



Запрошуємо у відділ літератури з питань мистецтва обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка всіх, хто цікавиться народним мистецтвом, ознайомитися з виставкою-персоналією „Покликана творити красу”, яка присвячена 95-літтю від дня народження гуцульської ткалі, лауреата Шевченківської премії Ганни Василащук.

       Ганна Василащук - майстриня зі світовим ім'ям. Її рушники такі барвисті, колоритні й прекрасні, як самі Карпати, де народилася майстриня, прожила й прославила своє ім'я, яким її земляки із села Шешори на Косівщині пишаються донині.

      Ще дівчинкою Ганна приглядалася, як її сестра ткала різні побутові речі, без яких на Гуцульщині не обходилася жодна родина: верети, накидки, портьєри, рушники. Через деякий час і сама стала за ткацький верстат. Відтоді найбільше захопилася тканням рушників.

        Правда, під час війни було не до рукоділля і Ганна стала зв'язковою УПА. Особливе натхнення до ткацтва прийшло, коли жінка вийшла заміж. Тоді на її рушниках ожили рядки Шевченкового "Кобзаря".

        Талант цієї самобутньої майстрині відкрив для суспільства київський журналіст, який допоміг організувати виставку її творів у 1967 році в Києві. Рушники Ганни Василащук не могли не привернути увагу й не заполонити своєю красою. Роботи майстрині залишилися у скарбниці української культури як непересічні творіння, що втілили в собі кращі традиції народного мистецтва минулого, неповторну красу гуцульського краю.

        Ганна Василащук - знакова постать у нашій культурі, до якої прислухалися, думка якої ставала рушієм подальшого поступу вітчизняного рушникарства.

      Тож запрошуємо переглянути книжково-ілюстративну виставку, яка розкриває грані таланту Ганни Василащук.

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка