Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Вітаємо польських колег на Івано-Франківщині



З 15 по 19 жовтня 2019 р. на теренах Прикарпаття перебуває делегація наших давніх друзів і партнерів – працівників Воєводської публічної бібліотеки ім. Е.Смолки в польському місті Ополе. Директор бібліотеки пан Тадеуш Хробак, бібліотекарі Кристина Павловська, Барбара Гедройч, Здіслава Бернаш-Косна, головний спеціаліст з персоналу Ева Котиня, водій Роберт Дудек відвідують бібліотечні заклади Івано-Франківської області, знайомляться з досвідом роботи та цікавими формами обслуговування мешканців нашого краю.

16 жовтня польські колеги знайомилися з діяльністю Івано-Франківської ОУНБ ім. І.Франка, її структурних підрозділів, спілкувалися з працівниками головної книгозбірні області, обговорювали спільні проблеми залучення населення до читання, проведення соціокультурної і методичної роботи, реалізацію грантових і власних бібліотечних проектів, проблеми комплектування, обробки та зберігання літератури.

Зацікавленою вийшла відверта розмова про сучасну літературу і читання польських гостей з відомим українським письменником Тарасом Прохаськом, яка відбулася у відділі літератури іноземними мовами, де зберігаються видання, подаровані Опольською бібліотекою.

У цей же день бібліотекарі з Ополе завітали до центральної міської бібліотеки Івано-Франківська (директор Г.М.Медвідь), де обмінювалися досвідом обслуговування людей з вадами зору, спілкувалися з поетесою Лесею Геник.

17 жовтня делегація вирушила до м. Надвірної, де оглянула оновлену районну бібліотеку для юнацтва, поспілкувалася з працівниками про роботу з молоддю.

Польські колеги знайомилися з особливостями обслуговування читачів у гірській місцевості у бібліотеках Яремчанської міської ЦБС. Зачарувала гостей природа Карпат, відвідини етнопарку «Гуцулленд» у туристичному комплексі «Буковель», де вони ознайомилися з побутом та традиційними ремеслами гуцулів, бойків та лемків.

18 жовтня польські бібліотекарі відвідали Коломийську центральну районну бібліотеку, де директор Н.В.Тарновецька представила діяльність бібліотек Коломийщини з питань збереження і популяризації регіональних особливостей краю, народних традицій і фольклору, пам'яток історії, культури, сакрального мистецтва. Гості звернули особливу увагу на інтерактивну виставку-голосування «Кого з авторів запрошуємо на зустріч». Бібліотекарі обох країн обмінювались досвідом залучення читачів та форми популяризації книги.

Знайомлячись зі столицею Покуття - Коломиєю - польська делегація з цікавістю оглянула експозицію музею писанкового розпису, де гості почули змістовну розповідь про традиції, пов'язані з писанками та символами на них, побачили найдавнішу писанку. У музею історії м. Коломиї усіх захопила розповідь директора музею Михайла Арсака про внесок поляків в історію, культуру, архітектуру міста, про епоху Габсбургів тощо. Також бібліотекарі з Ополе завітали до Коломийського драмтеатру, де про найдавніший театр Галичини розповіла Ольга Руданець. На згадку польська делегація зфотографувалася біля пам'ятника Книзі у Коломиї.

Зацікавила гостей з Ополе робота бібліотечних закладів у Матеївецькій ОТГ, зокрема, бібліотеки у с. Замулинці та Матеївцях, де відбулася зустріч з головою об'єднаної територіальної громади П. В. Книшуком. Директор Воєводської публічної бібліотеки Т.Хробак розповів про досвід організації бібліотечної справи у гмінах Опольського воєводства, а Петро Книшук поділився здобутками та планами громади на майбутнє.

19 жовтня польські бібліотекарі провели у м. Івано-Франківську, де відвідали визначні пам'ятки історії та культури, музей мистецтв Прикарпаття, палац Потоцьких та храми обласного центру.

Підсумовуючи своє перебування на теренах Івано-Франківщини, гості з Ополе відзначили набутий цікавий досвід від спілкування з українськими бібліотекарями, їхнє тепло і гостинність, готовність поділитися своїми досягненнями і гідно представити рідний край. Під час візиту обговорювалися нові спільні проекти, реалізація яких допоможе ближче познайомити мешканців Опольського воєводства з Прикарпаттям та його людьми.

 

Світлини

 

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка