Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Майстри. Фільми. Долі



До Дня українського кіно у відділі літератури з питань мистецтва Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка розгорнуто книжкову ретро-виставку «Майстри. Фільми. Долі».

У другу суботу вересня працівники кінематографії відзначають своє професійне свято - День українського кіно.

Кіно є важливою складовою української культури. Це не лише славетна спадщина, а й живе відображення життя країни, її народу. Нині без кінофільмів навіть важко уявити наше життя. А українське кіно - це особливі кінострічки. В них живе історія та сьогодення нашого народу, сяють українські кінозірки, їх творять українські режисери. Це наша гордість і наша надія.

Як відомо з історії, перше українське кіно зняли у вересні 1896 року. Містом-родоначальником української кінематографії став Харків. Фотограф Альфред Федецький зняв хронікальні сюжети і в грудні влаштував перший показ в Харківському оперному театрі.  А першою українською кіноактрисою стала Віра Холодна.

Впродовж минулого століття українські художники створили власну яскраву кіношколу, яка гідно збагатила світове кіно. У пам'яті назавжди залишаться імена Олександра Довженка, Сергія Параджанова, Леоніда Бикова, Івана Миколайчука та багатьох їхніх талановитих творчих послідовників. Протягом останніх років в український кінематограф прийшло нове покоління кіномитців.

Тож, щиро запрошуємо у відділ літератури з питань мистецтва для ознайомлення з цифровою колекцією фільмів та книжковою ретро-виставкою «Майстри. Фільми. Долі», яка ознайомить вас з українським кінематографом та його корифеями.

 

Оновлено 16-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка