Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

«Демократія – основа правової держави»



Таку назву носить розгорнута книжково-ілюстративна виставка-роздум, яка діє з нагоди відзначення Міжнародного дня демократії, організована працівниками відділу загального читального залу.

Демократія - це одночасно і мета, і необхідний засіб забезпечення розвитку на благо всього людства. Вона являє собою якийсь повноцінний політичний режим, заснований на методі колективного чи колегіального прийняття рішень, при якому кожен з учасників має рівний вплив на кінцевий результат, відповідно і міра відповідальності, а також соціальної напруги, вимірюється більш часом, на який прийняте це рішення, будучи швидше розмитим суспільним чинником. Зараз її відносять до основних і універсальних суспільних загальнолюдських цінностей. Демократія є фундаментом для побудови принципів всіх провідних держав, співтовариств, союзів і федерацій, а також лежить в основі Організації Об'єднаних Націй. Механізми демократії засновані на вільному волевиявленні народу, неухильному дотриманні прав і свобод людини, а також тісно пов'язані із забезпеченням правопорядку, стабільності та цілісності її інститутів і її моделі.

      Враховуючи ряд факторів, ініціативи та практичні напрацювання, Генеральна Асамблея ООН,  на своєму 46-му пленарному засіданні, яке відбулося 8-го листопада 2007-го року, ухвалила рішення щодо щорічного відзначення Міжнародного дня демократії, який встановила на 15-е вересня, що було виражено у відповідній резолюції.

       Основні проблеми демократії - влада, її технології, мирне делегування, зміна і її легітимність в очах народу, а також забезпечення рівноправності. Станом на початок XXI століття, демократія представляється головним трендом на світовій арені. Сучасне суспільство відносить демократію до універсальних цінностей і принципів.

     На книжково-ілюстративній виставці-роздумі «Демократія - основа правової держави» представлені видання, в яких йдеться про розуміння демократії, простежено еволюційний шлях демократичних теорій, концепцій та моделей, визначено джерела походження сучасної демократії, проаналізовано шляхи та структурні фази демократизації, висвітлено найактуальніші теоретичні, методологічні та практичні проблеми демократії, досліджено стан розвитку демократії в України.

      Читачі мають змогу ознайомитись із такими книгами, як «Основи демократії. Права людини та їх забезпечення в умовах суспільних змін», «Політичні режими сучасності та перехід до демократії», «Поступ демократії у світі: український контекст», «Розвиток демократії в Україні», «Розвиток ефективної демократії в Україні та роль громадянського суспільства», «Соціально-психологічний вимір демократичних перетворень в Україні», книги Т. Масарика «Право і демократія», В. Паламарчука «Трансформація демократії та пошук стратегії суспільно-політичного розвитку України» й багато інших.

       Тож запрошуємо всіх до змістовного перегляду виставки.

 

Оновлено 25-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка