Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Згадаймо знову класиків славетних…



Готуючись до відзначення Всеукраїнського дня бібліотек, працівники відділу абонементу ОУНБ ім. І. Франка організували цикл ювілейних виставок, приурочених визначним датам українських письменників, які відзначаємо у вересні. Наразі – Вашій увазі пропонуємо тетралогію „Згадаймо знову класиків славетних”, яка розповідає про Івана Котляревського, Олександра Довженка, Павла Грабовського та Михайла Коцюбинського.

9 вересня - 250 років від дня народження класика нової української літератури Івана Котляревського, веселого полтавського мудреця, який писав свої книги українською народною мовою. Книжкова виставка „Українська філософія Івана Котляревського" представляє, зокрема,   його славетні твори: поему  „Енеїда", п'єсу „Наталка Полтавка", водевіль „Москаль-чарівник", які вже два з половиною століття живуть в українській літературі і збирають аншлаги в українських і європейських театрах.

10 вересня - 125-річчю від дня народження великого сина українського народу приурочена книжкова виставка „Драматургія долі Олександра Довженка". Щоб зрозуміти феномен долі та дивовижної творчості видатного українського письменника та кінорежисера, запрошуємо завітати до нашої книгозбірні і черговий раз перечитати „Україну в огні" чи „Поему про море", „Повість полум'яних літ" чи „Сторінки щоденника" - все те, що поставило Довженка в ряд найвидатніших митців і культурних діячів світу, зробило його класиком, носієм ідеалів добра і краси...

11 вересня - 155 років від дня народження Павла Грабовського, видатного українського поета, публіциста, перекладача, майстра соціальної лірики, мужнього борця за волю України. Поет пройшов надзвичайно важкий, сповнений украй немилосердних поневірянь життєвий шлях. Більшу частину свого життя змушений був провести у тюрмах і засланнях. Настільки ж і вистражданим, жагучим, непримиренним і художньо повновартісним було і його Слово,  презентоване на виставці „Павло Грабовський. Вірити в свій народ".

17 вересня - 155 років від дня народження Михайла Коцюбинського, творчість якого непомітно, але неминуче допомагає людині стати людиною. Він був одним із тих митців, хто закликав до оновлення літератури, збагачення художньої форми, був природженим художником, „який має трохи інші очі, ніж другі люди, і носить в душі сонце, яким обертає дрібні дощові краплі у веселку, витягує з чорної землі на світ божий квіти і перетворює в золото чорні кутки мороку". Виставка „Художній часопростір Михайла Коцюбинського" пропонує поринути у світ витончених психологічних новел, унікальної романтичної повісті „Тіні забутих предків", які стали окрасою не тільки української, а й світової літератури.

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка