Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Семінар для керівників бібліотек ЦБС та ОТГ



29 серпня 2019 р. в Івано-Франківській ОУНБ ім. І. Франка відбувся обласний семінар «Бібліотеки та громада: динамічний розвиток і пошук нових форматів взаємодії» для директорів ЦБС та бібліотек ОТГ за участю гендиректора Директорату державної мовної політики Міністерства культури України Нікіфоренко Л. С., експерта Чмира О. В. та начальника управління культури, національностей та релігій ІФОДА Федорака В. В.

Учасників семінару та представників Міністерства культури України привітав начальник управління культури, національностей та релігій ОДА Федорак В. В. Він зупинився на основних положеннях обласної програми розвитку культури Івано-Франківщини, зокрема, й бібліотечної справи, наголосив на нагальних проблемах захисту української мови, виховання національно свідомої молоді, активній соціальній та культурно-просвітницькій роботі бібліотечних закладів, закликав до пошуків нових форм залучення мешканців краю до читання, популяризації книжки. Відзначив напрацювання у галузі міжнародної співпраці, реалізації грантових проектів, розповів про участь бібліотек у проведенні сільських, районних, обласних свят і фестивалів, а також у щорічному всеукраїнському книжковому фестивалі «Слово», міжнародному форумі українських родин, в обласному фестивалі-презентації сучасної української книжкової продукції "Сторінками української книги", що відбувається за сприяння ОДА у фортечній галереї "Бастіон" з нагоди Дня української писемності та мови. 

Директор Івано-Франківської ОУНБ ім. І.Франка Бабій Л.В., представляючи бібліотечну спільноту Івано-Франківської області, зробила статистичний і аналітичний огляд роботи бібліотечних закладів, розповіла про методичну і практичну допомогу фахівців обласної універсальної наукової бібліотеки як працівникам ЦБС, так і новостворених ОТГ, підвищення їхньої професійної компетентності.

У своєму виступі гендиректор Директорату державної мовної політики Нікіфоренко Л. С. висвітлила стан і проблеми бібліотечної справи в Україні, поділилася інформацією про основні напрямки діяльності Міністерства культури України у сфері захисту української мови, врегулювання нормативно-законодавчих питань, подальшого розвитку бібліотечної галузі, необхідність перегляду Закону України «Про бібліотеки і бібліотечної справу».

Присутні бібліотечні фахівці області мали можливість обговорити і висловити свої пропозиції щодо стратегічних питань функціонування книгозбірень: мережа, кадри, фонди та матеріально-технічна база.

Кожний з цих напрямів був детально проаналізований як з погляду Міністерства культури України, так і з погляду безпосередніх керівників обласних, районних, міських бібліотек та очільників сільських бібліотек ОТГ Івано-Франківщини. 

У активній і фаховій дискусії взяли участь Людмила Бабій (директор ІФОУНБ), Людмила Фреїв (директор Долинської ЦБС), Ірина Мельник (директор Тисменицької ЦБС), Наталія Тарновецька (директор Коломийської ЦБС), Ольга Дрищук (завідувач міської бібліотеки м.Бурштин), Мар'яна Пісак (директор Тлумацької міської публічної бібліотеки ОТГ), Любов Ковтуник (завідувач бібліотеки №1 м.Коломиї Коломийської ОТГ) Марія Поляк (директор бібліотеки с.Космач Космацької ОТГ), Марія Левицька (завідувач бібліотеки с.Олеша Олешанської ОТГ), Лілія Дубровна (завідувач бібліотеки с. Спас Спаської ОТГ), Тетяна Катренич (директор селищної публічної бібліотеки смт. Вигода Вигодської ОТГ), Галина Горбань (заступник директора ІФОУНБ), Ірина Тацакович (директор ІФОБД), Оксана Ющишин (головний спеціаліст управління культури, національностей та релігій ІФОДА) та інші.

Наголошувалося на актуальних питаннях бібліотечного сьогодення: прийняття профінансованої Державної програми комп'ютеризації бібліотек України; розробка примірної структури бібліотек ОТГ; створення єдиного каталогу видавничої продукції; упорядкування тарифної сітки; оновлення кваліфікаційних вимог; збільшення субвенцій на культуру; підтримка діяльності Українського інституту книги та ін.  

Нікіфоренко Л.С. та Чмир О.В. ознайомилися з роботою структурних підрозділів Івано-Франківської ОУНБ ім. І.Франка.

Світлини

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка