Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Валерію Шевчуку - 80. Вітаємо!



80-річчю сучасного українського прозаїка, кіносценариста, драматурга, вченого, перекладача, лауреата Шевченківської премії, присвячена книжкова виставка «Валерій Шевчук. Невтомний і невичерпний», що діє у відділі абонементу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка.

Моя місія в житті - людину пізнати, й хоч я, може,

їй не дам у поміч свого світла, але й не зневажу,

бо прагну зрозуміти, а зрозуміти - це і є полюбити.

                                                                                                          Валерій Шевчук

Валерій Шевчук - один із тих українських письменників, чий сміливий творчий старт  відбувся в 60-х роках, а змужніння, творче зростання, хоч це й парадоксально звучить, - у застійні радянські часи, коли його не допускали до друку. Це дало можливість за тих абсурдних суспільних умов зберегти себе природного, свою внутрішню свободу... Письменник роками «писав у стіл», та це не пригнічувало, а додавало своєрідної гордості, що світ так само не впіймав його, як колись філософа й поета Григорія Сковороду, що став для  митця «вчителем життя».

Валерій Шевчук - письменник своєрідного художнього стилю, який чи не найбільше з-поміж своїх сучасників «увібрав» тенденції розвитку світової літератури, належить до письменників-інтелектуалів філософського спрямування, загалом тяжіючи до змалювання культурних, духовних сфер життя - «На полі смиренному», «Дім на горі», «Три листки за вікном» та ін.

Життя Валерія Шевчука - це величезний духовний космос, що його не відразу всі можуть збагнути, але який притягує, чарує, будить свідомість, почуття багатьох. Це, напевно, найвища нагорода, якої удостоюються далеко не всі лауреати найпрестижніших премій. Справжньою нагородою є перекладені на 21 мови світу його твори, відомі далеко за межами України. Ці твори, як і сам автор, мають крила тільки у вільному польоті...

Здатність письменника до самозречення, вивищення над догмами тоталітарного світу, внутрішня свобода творити так, як лягає на душу, без жодних озирань на офіційні приписи, і явила нам письменника такого масштабу, яким є нині Валерій Шевчук...

На книжковій виставці «Валерій Шевчук. Невтомний і невичерпний», представлений творчий доробок видатного письменника із фондів обласної книгозбірні. Зокрема - роман «Дім на горі»,  трагікомедія «Срібне молоко», роман-квінтет «Привид мертвого дому», монументальне художнє полотно - «Роман юрби», тематичний збірник оповідань та повістей «Сон сподіваної віри», історичні повісті «Біс плоті» та інші видання.

Запрошуємо читачів завітати у відділ абонементу для ближчого знайомства з творчістю та художнім словом Валерія Шевчука.

 

Оновлено 26-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка