Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Директор обласної бібліотеки розповіла депутатам Івано-Франківщини і Опольського воєводства про міжнародну співпрацю з публічною бібліотекою м. Ополє



4 червня 2019 р. директор Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І.Франка Людмила Бабій взяла участь в спільному засіданні Комісії із закордоном й промоції регіону Сеймику Опольського воєводства (Республіка Польща) та постійної комісії обласної ради з питань європейської інтеграції, міжнародного співробітництва, інвестицій та розвитку туризму.

На засіданні розглядалися питання щодо спільних заходів впродовж 2019-2020 років у рамках укладеної угоди про міжрегіональну співпрацю.

Директор обласної бібліотеки Людмила Бабій виступила з доповіддю про багатолітню співпрацю головної книгозбірні Івано-Франківщини з Воєводською публічною бібліотекою ім. Е.Смолки в м.Ополє.

Вона розповіла, що у програму щорічних міжнародних фахових взаємин входять проведення круглих столів, конференцій, професійних діалогів, під час яких обговорюються проблеми ролі і значення книги у житті сучасної людини, обмін досвідом у сфері бібліотечно-інформаційних технологій, культурно-просвітницької діяльності, партнерської співпраці Опольської воєводської та Івано-Франківської обласної бібліотек.

Пізнанню та зближенню наших народів сприяє налагоджений  книгообмін новинками художньої, краєзнавчої, туристичної і мистецької літератури. Створені книжкові колекції користуються великим попитом у читачів обох країн. На сьогодні Фонд Опольської воєводської бібліотеки складає понад 1100 примірників видань. Вони щороку експонуються на тематичних книжкових виставках («Будуємо мости дружби», «Івано-Франківськ - Ополє: очима друзів», «З фонду Опольської публічної бібліотеки ім. Е. Смолки», «Наш партнер - Воєводська публічна бібліотека ім. Е. Смолки» та ін.). Ними користуються вчителі польської мови, студенти польської філології ПНУ ім. В.Стефаника, члени польського розмовного клубу, усі зацікавлені. Для учнів шкіл, де вивчається польська мова, організовуються  заходи в рамках діяльності мовних літніх таборів. Для читачів був виданий каталог даної книжкової колекції.

Впродовж багатьох років співпраці відбувалися презентації творів івано-франківських і польських письменників та мистецькі виставки. Особливу зацікавленість викликали фотовиставка «Скарби Опольської землі» в Івано-Франківській обласній бібліотеці та етнографічна виставка «Край Черемоша й Прута» і дні української культури «З гуцульської скрині» у Воєводській бібліотеці та ін.

У 2006 році з нагоди 5-ліття співпраці встановлено меморіальні дошки класику української літератури Іванові Франкові та польському письменнику Станіславу Вінцензу на фасадах бібліотек-партнерів.

Ми вивчаємо і переймаємо досвід польських бібліотекарів в обслуговуванні читачів, виданні рекламної продукції, використання ІТ-технологій, дизайну бібліотечного простору.

Цікавим для бібліотечних закладів новостворених ОТГ є досвід польських колег з організації роботи бібліотек у гмінах.

За останні 10 років завдяки налагодженим тісним стосункам польські фахівці побували не лише в обласній бібліотеці, але й в переважній більшості міських та районних бібліотечних системах нашого краю, де знайомилися з досвідом діяльності бібліотек, інноваціями у проведенні соціокультурних заходів, збиральницькою і пошуковою роботою в галузі краєзнавства та етнографії. Вони мають можливість не тільки побачити роботу бібліотек, їх набутки та інновації, а й відчути красу і гостинність прикарпатської землі, автентику і колорит народного мистецтва Івано-Франківщини.

Згідно Угоди про співпрацю на 2016-2020 роки у травні цього року делегація бібліотекарів з Івано-Франківщини відвідала Воєводську публічну бібліотеку імені Е.Смолки, де ознайомилася з діяльністю усіх структурних відділів, з видавничою та соціокультурною роботою, з впровадженням новітніх технологій, здійснення оцифрування фондів, грантовою діяльністю, колекціями рідкісних стародруків, рукописних фондів, картографічних надбань, мікрофільмів та ін.

У відділі іноземних мов відбулася зустріч з читачами-українцями, які проживають в м. Ополє. Цікавим досвідом роботи поділилися також працівники Австрійської та Музичної бібліотек.

Директор Івано-Франківської обласної бібліотеки ім. І.Франка Людмила Бабій виступила з доповіддю перед польськими колегами про вшанування пам'яті польського письменника Станіслава Вінценза на теренах нашого краю, зокрема про проведення науково-теоретичної конференції з міжнародною участю «Гуцульщина у світобаченні Станіслава Вінценза» з нагоди 130-річчя від дня його народження, організовану управлінням культури, національностей та релігій ОДА, ОУНБ ім. І.Франка та Всеукраїнським товариством «Гуцульщина». Вона також представила виданий збірник матеріалів конференції, де опубліковані також статті колег з Ополя.

За сприяння директора Воєводської публічної бібліотеки пана Тадеуша Хрόбака івано-франківські бібліотекарі мали чудову можливість ознайомитись з роботою інших бібліотек Польщі - гмінної центральної бібліотеки м. Олесно Опольського воєводства, бібліотек м. Вроцлава - медіатеки, дитячої та міської філій.

Учасники української делегації взяли участь у заходах «Ніч культури» в м. Ополє на різних локаціях: відвідали музеї, майстер-класи, вогняне шоу «Ніч Опольських легенд», були присутні на зустрічі з відомим польським публіцистом Маріушем Щиглем.

Фахове спілкування бібліотекарів триватиме й надалі задля розвитку міжнародних партнерських відносин між Івано-Франківськом та Ополєм.

Cвітлини

 

 

 

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка