Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Мовознавчі студії Василя Ґрещука



У відділі краєзнавчої літератури обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка розгорнуто однойменну ювілейну виставку, присвячену 70-річчю українського мовознавця, доктора філологічних наук, професора, завідувача кафедри української мови Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника Василя Васильовича Ґрещука.

Народився він 2 червня 1949 року в селі Старі Кривотули Тисменицького району на Івано-Франківщині.

Навчався в місцевій восьмирічці, а згодом в Отинійській середній школі. Закінчив українське відділення філологічного факультету Івано-Франківського державного педагогічного інституту ім. В. Стефаника. Працював учителем української мови та літератури на Рівненщині та Івано-Франківщині.

З 1977 року і дотепер працює в Прикарпатському національному  університеті імені Василя Стефаника. За наукові праці в ділянці українознавства Василь  Ґрещук удостоєний премії ім. В. Стефаника.

Усього ж в науковому доробку мовознавця понад двісті праць, в тому числі одноосібна монографія «Студії з українського мовознавства», дослідження «Південно-західні діалекти в українській художній мові» та «Діалектне слово в тексті та словнику»  (у співавторстві з Валентиною Ґрещук), а також колективні праці: «Василь Стефаник - художник слова», «Євген Желехівський у національно-культурному відродженні України, «Етнос. Соціум. Культура: Регіональний аспект», «Нариси з основоцентричної дериватології», «Тарас Шевченко: погляд з третього тисячоліття», «Тенденції розвитку української лексики та граматики».

Помітний внесок ученого й у дослідження українського історичного словотвору, історії української літературної мови, семасіології, діалектології, мови художньої літератури.

Василь Васильович розробив концепцію та принципи укладання словника нового типу - «Словник гуцульської діалектної лексики в українській художній мові», який не має аналогів у світовому мовознавстві.

Як редактор-упорядник В. Ґрещук опублікував ряд збірників українознавчих матеріалів, зокрема «Іван Огієнко і національно-духовне відродження України», «Просвіта»: історія, постаті, чин», «Актуальні проблеми українського словотвору», «Українознавство: документи, матеріали, раритети», «Українська мова: навчально-методичні та виховні аспекти», «Українська мова в освіті» та інші.

Також Василь Васильович Ґрещук - голова редакційної ради «Вісника Прикарпатського університету», головний редактор науково-теоретичного журналу Інституту українознавства Прикарпатського університету ім. В. Стефаника «Українознавчі студії», член редколегії науково-теоритичного журналу Інституту української мови НАН України «Українська мова».

Колектив обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка щиро вітає Василя Васильовича Ґрещука з ювілеєм та бажає наукового неспокою, великих звершень та плідної праці, добра та миру!

А всіх охочих детальніше познайомитись з науковим доробком відомого українського вченого запрошуємо до перегляду ювілейної книжкової виставки «Мовознавчі студії Василя Ґрещука», що функціонує у відділі краєзнавчої літератури нашої бібліотеки.

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка