Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Відкриття експозиції живопису та графіки в обласній бібліотеці



29 травня 2019 року о 15. 00 год. в обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулося відкриття виставки живопису та графіки «Простір творчості», на якій представлені роботи викладачів Інституту мистецтв Прикарпатського університету ім. В.Стефаника, кафедри образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва та реставрації» : Вікторії Типчук, Оксани Мельничук, Світлани Хміль, Юлії Попенюк, Вікторії Плотнікової, Любомири Зборовської, Лариси Сандюк.

Виставка «Простір творчості» - це групова виставка, що містить графічні, живописні полотна й дизайнерські роботи, значна частина яких експонується вперше. Вона об'єднала сім викладачів - жінок-художниць кафедри образотворчого і декоративно-прикладного мистецтва та реставрації навчально-наукового Інституту мистецтв ДВНЗ  «Прикарпатський національний університет ім. В. Стефаника». Це творчий жіночий простір, що пропонує один із можливих поглядів на світ очима жінки.

     Назва виставки не нав'язує чітких означень, яким має бути цей простір, радше, зібрані в одному залі всі ці твори втілюють «перехрестя» різних світоглядів жінок-художниць.

    Так, асоціативний ряд Любомири Зборовської є пошуком нових сенсів, відчуттів, що візуалізуються вихором кольорових плям і ліній.

    Образний світ Оксани Мельничук піднімає з глибин щось архаїчне, за збереження якого у суспільстві відповідає жінка. Тут ми відслідковуємо кілька смислів, зокрема поглядів на трансформацію у сучасному світі.

     Колись міцні споруди, а зараз розвалини,постають на ліноритах Вікторії Плотнікової, як величаві метафори - носії  пам'яті буремного минулого.

    Спостереженнями від «Nature morte» ділиться Юлія Попенюк, нагадуючи, що краса зовсім поруч, вона у навколишньому світі, у простих речах.

    Твори Лариси Сандюк - це дизайнерська колекція одягу, хутрові моделі з мутона, песця і бобра у різних кольорових поєднаннях, що доповнені орнаментальними візерунками.

    Акварелі Вікторії Типчук навіюють нам спогади про подорожі, коли велосипед стає головним героєм, а вітер за плечима єдиним товаришем. Роботи з циклу «Мальовнича Україна» щемливо вібрують особливим світосприйняттям літнього світанку чи зимового ранку крізь призму візерунків українських вишитих рушників.

    Заглянути в інтимний простір щастя й радості пропонує у своєму малярстві Світлана Хміль. На її полотнах у діалогах постають, оживаючі кухлі, вази, глеки, келихи, пляшки. Коли дивишся на них, то виникає відчуття, що дитинство десь поруч.

    Модераторами відкриття  виставки в Івано-Франківській обласній науковій бібліотеці були: завідувачка відділу літератури з питань мистецтва Віра Хімейчук та доцент кафедри образотворчого, декоративно-прикладного мистецтва та реставрації Вікторія Типчук.

Привітати митців прийшли колеги художники, викладачі, студенти  та інші шанувальників їхньої творчості. Зі словами вдячності за невтомний творчий пошук і талант, прекрасний мистецький хист та смак авторів, виступили:  професор, директор Інституту мистецтв Прикарпатського університету ім. В. Стефаника Анатолій Грицан; професор, зав. кафедри образотворчого, декоративно-прикладного мистецтва та реставрації Богдан Бойчук;  доцент кафедри дизайну і теорії мистецтва, голова профспілки Володимир Шпільчак; Заслужений діяч мистецтв, викладач  кафедри образотворчого, декоративно-прикладного мистецтва та реставрації Петро Прокопів.

Для гостей заходу була представлена  сучасна колекція зимових хутряних виробів студії Марії Волосовської, де вже не один рік працює модельєром-конструктором Лариса Сандюк, одна із учасниць виставки.

Світлини

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка