Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Серце Матері благословенне



У відділі абонементу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І.Франка діє книжково-ілюстративна виставка-пошана „Серце Матері благословенне”, присвячена Дню Матері.

Мамо, матінко, моя матусю!

Стиглі зорі падають для Вас.

Лиш від Вас я ніжності учуся,

Ви голубите мене не раз.

 

Завше чую Вашу колискову,

Відчуваю серцем кожен крок,

Щиру посмішку, любов казкову,

Вічну ласку Ваших ніжних рук.

 

Голос Ваш - мов пісня стоголоса,

Наче сонце в нашому дворі.

Він умитий в чистих перлах-росах,

Що на трави впали до зорі.

                           Н. Романюк

 У ці весняні дні, коли все цвіте, буяє, тягнеться до сонця, ми святкуємо День матері. Це свято приходить до нас щороку: сонцесяйне, красиве і дуже щире.

Рухається історія, змінюються часи, удосконалюється життєдіяльність людини на Землі, сягає фантастичних вершин наука і техніка, але неминущою цінністю, незмінною духовною, моральною величиною залишається в людському суспільстві МАТИ. Адже в основі загальнолюдської моралі - любов до Матері і шана до Материнства, які об'єднують людей незалежно від будь-яких відмінностей між ними. У цьому відношенні Мати та Материнство схожі на Сонце, яке несе життєдайне тепло всьому людству.

Кожної миті на земній кулі народжуються діти. І перше, що бачать вони, відкривши оченята, материнські очі - лагідні, сяйливі, радісні.

Жінка-мати - лаконічно, але водночас так багато... У нас підсвідомо живе довіра до неї, ми знаємо, що мати не відвернеться від своєї дитини, її любов сильніша за буденні образи. Ніхто так, як вона, не здатен відчути і зрозуміти зранену душу. Її серце щемить, коли дитині погано, вона співпереживає з нею, уміє поспівчувати. Кажуть, що великі люди не народжуються - їх виховують матері.

В Україні, а саме - на Галичині, за підтримки Союзу українок, „Просвіти", „Рідної школи", „Пласту" та інших громадських організацій, почали відзначати День Матері з 1929 року. Це потрійне свято: Свято Божої Матері, Свято Матері-України, свято Матері, яка нас народила і зростила.

На книжковій виставці представлена науково-популярна, художня література та публікації з періодичних видань, що прославляють жінку-мати. І не дивно, що так багато митців звертаються у своїй творчості до образу Матері, адже вона подарувала кожному з нас найцінніше - Життя.

Виставка знайомить з історією і традиціями святкувань Дня Матері. Тут ви також знайдете вірші, оповідання, казки, легенди, пісні та сценарії, присвячені Матері.

Сподіваємось, що ознайомившись з книжковою виставкою, зацікавлений читач ще раз доторкнеться до Найсвятішого й душею засвітиться - праведно, як на сповіді.

 

 

Матеріал підготувала

Надія Кожак

 

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка