Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Україна-НАТО: Безпека через партнерство



Таку назву носить книжково-ілюстративна виставка-подія, приурочена до 70-річчя з Дня створення НАТО (1949) та яка розгорнута у відділі загального читального залу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І.Франка.

4 квітня 1949 р. у Вашингтоні було підписано Північноатлантичний договір. Відтоді НАТО офіційно розпочало своє існування. Головним принципом організації є система колективної оборони, тобто спільних організованих дій всіх її членів у відповідь на атаку з боку зовнішньої сторони.

Створений у 1955 році так званий Варшавський договір став фактично геополітичною противагою НАТО, і конфронтація між цими блоками сформувала упереджене ставлення населення як України, так і інших пострадянських країн до цілей і засобів діяльності організації Північноатлантичного договору. Багато що змінилося з часу створення Альянсу: організація розширилася з 12 до 28 країн-членів, географічно охопивши окрім Північноатлантичного регіону Східну Європу. Наявність спільних кордонів України з країнами-членами НАТО, певною мірою, сприяє сталому розвитку демократичних процесів у нашій державі. Україна являє собою країну, від якої багато в чому залежить мир та стабільність на європейському континенті. Тому і НАТО приділяє особливу увагу розвитку співробітництва з нашою країною у багатьох сферах, що сприяє її демократичному розвитку.

Відносини між НАТО і Україною було офіційно започатковано у 1991 році, коли, відразу після розпаду Радянського Союзу та набуття національного суверенітету, Україна вступила до Ради північноатлантичного співробітництва (РПАС), а згодом перейменовану на Раду Євроатлантичного партнерства (РЄАП).
Вже багато років наша держава бере активну участь у програмі «Партнерство заради миру», в рамках якої українські військові залучаються до спільних з країнами-членами та партнерами НАТО миротворчих навчань як на території нашої країни, так і за кордоном. З 1997 року Україна стає співзасновницею та учасником наступниці РПАС - Ради Євроатлантичного партнерства.

Основоположними документами, що продовжують визначати відносини між Україною та НАТО на сучасному етапі, є Хартія про особливе партнерство між Україною та Організацією Північноатлантичного договору (9.07.1997) та Декларація про доповнення Хартії про особливе партнерство (21.08.2009). У грудні 2014 року з ініціативи Президента України Верховна Рада безпрецедентною більшістю голосів прийняла законопроект про відмову від позаблокового статусу і відповідно тим самим закріпивши вектор подальшого руху в європейську і північно-атлантичну площину.

З 2014 року Україна протистоїть російській агресії. Росія зруйнувала систему міжнародного порядку після Другої світової війни. Для системи глобальної безпеки не існує альтернативи сильному НАТО. Враховуючи незаконну анексію Криму та гібридну неоголошену війну на Донбасі, потенційну загрозу загострення положення на ТВД та антиукраїнські політтехнологічні проекти, у державі розробляється перспективний вступ України до НАТО. З метою підвищення рівня підтримки громадськістю державної політики у сфері євроатлантичної інтеграції та рівня довіри громадян України до НАТО як ключової інституції у зміцненні міжнародної безпеки 21 лютого 2017 р. главою держави була затверджена Концепція вдосконалення інформування громадськості про співробітництво України з НАТО на період 2017-2020 рр.

На сьогодні питання вступу України до НАТО - це потреба нашої країни, а також вимога часу. Дуже важливо розуміння і підтримка громадянами України державної політики у сфері євроатлантичної інтеграції та практичних кроків щодо зближення з НАТО. Якщо в 2013 році лише 16 % українців підтримували ідею членства в НАТО, то сьогодні це - 59 %, а вразі проведення найближчим часом референдуму щодо членства України в НАТО з 62 % українських громадян, які взяли би у ньому участь, абсолютна більшість - 72 % - однозначно підтримали би членство в Альянсі.

Зараз Україна знаходиться на шляху до НАТО. Ми реформуємо наш сектор безпеки та оборони згідно стандартів та критеріїв Альянсу, ми брали й беремо участь у операціях і місіях. Держава сьогодні має найширший рівень співпраці з Альянсом з часів незалежності України. Тому є тверда впевненість, що після отримення Плану дій заради членства, ми вже в осяжному майбутньому станемо наступною країною, яка увійде в НАТО. Членство в організації колективної оборони забезпечить Україні мирне майбутнє, стабільний розвиток та партнерство з провідними державами світу.

Виставка «Україна - НАТО: Безпека через партнерство» охоплює історію створення та існування Альянсу, структуру НАТО, напрями діяльності організації, процеси трансформації та розширення Альянсу, а також партнерство й співпрацю з іншими країнами, і зокрема з Україною. Особливістю виставки є наочне розвінчування міфів про діяльність НАТО.

Привернуть увагу користувачів такі видання: збірники науково-аналітичних праць «Актуальні проблеми інтеграції України в НАТО: громадська думка та експертні оцінки» та «Дослідження і розробки у сфері євроатлантичної інтеграції України», збірник матеріалів міжнародної конференції «Вступ України до НАТО: реалії та перспективи», матеріали опитування експертів «Місце України в НАТО», «Для чого Україні вступ до НАТО?», «Довідник НАТО», «Україна - НАТО: історія та сьогодення» та інші.

Тож запрошуємо всіх до перегляду книжково-ілюстративну виставки-події «Україна - НАТО: Безпека через партнерство».

Чекаємо на зустріч з вами.

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка