Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Містика творчості Миколи Гоголя



З нагоди 210-ї річниці від дня народження відомого письменника-мислителя світового рівня – Миколи Гоголя, у відділі абонементу ОУНБ ім. І. Франка відкрита книжкова виставка-дискусія „Містика творчості Миколи Гоголя”. Також вашій увазі – виставка унікальних раритетних видань відділу книгозберігання «Микола Гоголь. Непрочитаний та незбагненний».

 

Життя Миколи Васильовича Гоголя, визнаного класика української та російської літератури першої половини ХІХ століття, багато в чому залишається загадкою й донині.

Народився 1 квітня 1809 року в селі Великі Сорочинці на Полтавщині, але дитинство його минуло у Василівці (тепер село Гоголеве). Навчався в Полтавському повітовому училищі, Ніжинській гімназії вищих наук. Любов до мови, відчуття слова закладалися у майбутнього письменника вже з дитячих літ. Згодом він захопиться збиранням українських народних пісень, прислів’їв та приказок, готуватиме матеріали до українсько-російського словника. Пізніше Микола Гоголь так напише про українську пісню: «Якби наш край не мав такої скарбниці пісень, я б ніколи не зрозумів історії його, тому що не збагнув би минулого...». Тож не дивно, що зрілий етап творчості письменника, спрямованої на «очищення серця», «розуміння серцем», досягнення суспільної гармонії, розпочався українською тематикою. Відтворити дивовижний і казковий образ України, збагачений сюжетами старовинних легенд, опоетизований барвами чарівного українського слова, поставив собі за мету М. Гоголь у своїх творах.

Гоголь одним із перших мав намір створити концептуальну історію України. Його унікальність як історика полягала в тому, що він мав хист розповідати про історичні події в образах простої людини, нібито сучасника тих далеких подій. У творах Гоголя козаччина вперше постає не в міфах і легендах, а у такій інтерпретації, яка сприймається як наближена реальність

Письменник залишив у спадок рідному народові неоціненний доробок з повістей і романів, драматургії та публіцистики. Такі твори, як „Тарас Бульба”, „Мертві душі”, „Вечори на хуторі біля Диканьки”, „Ревізор”, „Вій” „Одруження”, „Записки божевільного”, можна поставити у ряд найвищих художніх досягнень  світової літератури.

Усі ці видання, разом з літературою про життя і творчість Миколи Васильовича Гоголя, представлені на запропонованій відділом абонементу книжковій виставці-дискусії „Містика творчості Миколи Гоголя” та виставці унікальних раритетних видань відділу книгозберігання «Микола Гоголь. Непрочитаний та незбагненний».

Отож завітайте до обласної універсальної наукової  бібліотеки ім. І. Франка. Ви почерпнете для себе багато нового та цікавого.

Оновлено 27-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка