Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

До нього йдуть і йдуть народи, ідуть віки, роки, щодня



Під такою назвою 6 березня 2019 року працівники відділу загального читального залу Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка провели для військовослужбовців підшефної в/ч 1241 поетичний вернісаж, приурочений до 205-ої річниці від дня народження Т. Г. Шевченка (1814-1861), великого українського поета, художника та мислителя.

Шевченко - це той, хто живе в кожному з нас.

Він - як сама душа нашого народу, правдива і

щира...Поезія його розлита повсюдно, вона в       

наших краєвидах і в наших піснях, у глибинних,

                                                             найзаповітніших помислах кожного, чий дух

                                                             здатен розвиватись.

                                                                                                         О. Гончар.

       В історії кожного народу є імена, які він свято береже у своїй пам'яті і з великою любов'ю та повагою передає з покоління в покоління. Є таке ім'я і у нашого народу - Тарас Григорович Шевченко. Не було і немає в Україні поета, який був би йому подібний. Не було у неньки України сина, який так ніжно і віддано любив свій народ і так страждав за нього. Саме він зберіг і повернув народу його голос - українську мову. Чи міг коли-небудь батько Тараса Шевченка, неграмотний кріпак, навіть припустити, що колись його син стане такою знаменитістю? Що навіть через багато років, століть його ім'я будуть вимовляти з повагою та любов'ю? Як писав Іван Франко: «...найкращий, найцінніший дар доля дала йому аж по смерті - невмирущу славу і вічно нову насолоду, яку дають його твори мільйонам людських сердець».

      Для кожного з нас ім'я Шевченка є святим. Велич Кобзаря - у величі всієї України і в особистій долі кожного українця. Шевченко приходить до кожного з нас по-різному: у різному віці, за різних обставин. Геній Шевченка полягає якраз у тому, що все своє життя він був собою. Право залишатись особистістю за будь-яких обставин майбутній поет виборював з дитинства. У творчості Шевченка, у його страдницькому житті і навіть у його зовнішності відображена прекрасна багатостраждальна Україна, яка бореться за своє світле майбутнє до сьогоднішнього дня.

      Літературний спадок Т. Г. Шевченка, його життя та діяльність потребують подальшого глибокого і різнобічного вивчення та дослідження, як сучасними, так і прийдешніми поколіннями українців. Саме про це йшлося у виступах Ольги Підгаєцької, бібліотекаря І категорії відділу загального читального залу та Наталії Ковальчук, завідувача бібліотеки військової частини 1241.

     У рамках поетичного вернісажу, Олександра Князюк, завідувач сектору МБА, ознайомила військовослужбовців із книжковими виданнями, представленими на книжково-ілюстративній виставці-вшануванні «Живи, Тарасе, в славі віковій». Зокрема, звернула увагу присутніх на безсмертну творчу спадщину Т. Шевченка: «Кобзар» (різних років видання), «Повне зібрання творів» (у 12 томах), «Усі твори в одному томі», збірники поезій та поем «У нашім раї на землі...», «Я так її, я так люблю...», «Вибрана поезія. Живопис. Графіка», «Вибрані поезії», «Поеми», «Балади», «Гайдамаки», «Кавказ», «Маряна-черниця» та інші. Не оминула увагою і книги, які розповідають про нелегку долю поета : «Вічний як народ», «Доля», «Просвітителі українського духу», «Шевченко в моєму житті», «Шляхами Великого Кобзаря», Я. Гоян «Провісники», І. Дзюба «Тарас Шевченко» та «Тарас Шевченко серед поетів світу», П. Жур «Труди і дні Кобзаря», П. Зайцев «Життя Тараса Шевченка», Б. Лепкий «Життєпис Тараса Шевченка», Є. Нахлік «Доля - Los - Судьба», І. Огієнко «Тарас Шевченко», В. Русанівський «У слові - вічність», В. Смілянська «Шевченкознавчі розмисли», С. Цвілюк «Історична мудрість Великого Кобзаря», І. Франко «Шевченкознавчі студії», М. Чалий «Життя і твори Тараса Шевченка», С. Чанін «Великий рід людини» та інші.

     Емоційного забарвлення заходу надало декламування Мариною Цюпою, бібліотекарем відділу загального читального залу, поетичних творів Великого Кобзаря: «Заповіт», «Сон», фрагментів з поем «Катерина» та «Кавказ».

     Від імені командування та присутніх військовослужбовців Наталія Ковальчук подякувала працівникам загального читального залу за прекрасно організований захід та побажала подальшої тісної співпраці.

Світлини

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка