Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Жива душа в його піснях



6 березня 2019 року в Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбувся літературно-музичний вечір «Жива душа в його піснях», присвячений 70-річчю від дня народження українського композитора і поета Володимира Івасюка.

Володимир Івасюк - талановитий композитор, художник, засновник і класик української естрадної музики, автор невмирущих пісень «Червона рута», «Водограй», «Ласкаво просимо», «Дві скрипки» та багатьох інших.

Модератором літературно-музичного вечора була Віра Хімейчук, завідувач відділу літератури з питань мистецтва.

Віддати гідну шану творчості Володимира Івасюка прийшло багато шанувальників таланту композитора та поціновувачів національної музичної культури України.

Зі словами подяки В.Івасюку за любов до своєї мови, пісні, народу, врешті до своєї землі, за жертовність і відданість, за невичерпне джерело пісень, яке він залишив нам у спадок виступили:

Христина Михайлюк, Заслужена артистка України, професор кафедри співу Інституту мистецтв Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника, керівник народного вокального ансамблю «Росинка»,

Зорина Валіхновська, кандидат мистецтвознавства, викладач музичної школи №1 ім. М. Лисенка;

Мирослав Пастернак, український композитор, наш краянин;

Катерина Тринчук, директор Брошнів-Осадської дитячої школи мистецтв ім. Володимира Івасюка;

Іван Гаврилович, поет, член НСПУ, заслужений журналіст України;

Марія Вайно, українська письменниця, поетеса, кінодраматург, член НСПУ та НСКУ,лауреат літературних премій ім. В. Стефаника, ім. І. Франка;

Ярослав Пархуць, активний читач нашої книгозбірні.

Для гостей свята прозвучали пісні Володимира Івасюка у виконанні народного вокального ансамблю «Росинка», композитора Мирослава Пастернака та учнів музичної школи №1 ім. М. Лисенка Романії Микитчук та Софії Рудик.

На завершення вечора директор нашої книгозбірні Людмила Бабій щиро подякувала всім присутнім за увагу та пошану неперевершеного митця Володимира Івасюка, творчість якого отримала велике визнання та успіх. Вона зауважила, що композитор своїм талантом і своєю працею підняв українську пісню на світовий рівень, дав українському мелосу яскраве життя, плекав любов до України.

Працівниками відділу була розгорнута книжково-ілюстративна виставка «Твоя пісня завжди поміж нас», яка відобразила матеріали про життя і творчість талановитого митця, який віддано служив на ниві українського музичного мистецтва.

Біографічна довідка

Народився Володимир Івасюк 4 березня 1949 р. у Кіцмані Чернівецької області в сім'ї учителів. Змалку опановував гру на скрипці, згодом батько купив йому рояль, на якому і були написані перші твори і майбутні хіти. Після закінчення школи вступив до Чернівецького державного медичного інституту, проте любов до музики, української пісні не покидала ні на мить молодого хлопця, тож згодом Володимир продовжив навчання на композиторському відділенні Львівської консерваторії в класі Анатолія Кос-Анатольського.

У 1970р. автор пише пісню «Червона рута», яка у виконанні Софії Ротару здобула перемогу на першому всесоюзному конкурсі «Пісня-71», а того ж 70-го року була написана пісня «Водограй», яка перемогла в телевізійних конкурсах «Алло, ми шукаємо таланти!», «Пісня-72» «Сопот-74» знову ж у виконанні Софії Ротару.

За своє коротке життя Володимир Івасюк написав 107 пісень, 53 інструментальних твори, створив музику до кількох вистав. Він - один із творців української естрадної музики.

Був Володимир Івасюк і неординарним художником. У його особовому фонді зберігаються малюнки різних років, переважно шкільних і студентських. Це виконані олівцем або акварельними фарбами натюрморти, пейзажі, портрети видатних людей, автопортрет, шаржі і карикатури.

Володимир Івасюк є одним із тих, хто вписав золоту сторінку у книгу нашої культури. І недарма назви найпопулярніших його пісень «Червона рута» та «Водограй» носять фестивалі української естрадної пісні.

У 2009 році Володимир Івасюк був удостоєний звання Героя України. Іменем маестро названо вулиці у багатьох містах та селах України. У Чернівцях відкрито Меморіальний музей композитора.

Світлини

Оновлено 23-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка