Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

З-під крила Тарасового слова: Шевченко і Прикарпаття



У відділі краєзнавчої літератури обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка розгорнуто книжкову виставку, присвячену 205-літтю від дня народження генія нашого народу та всіх часів, поета, письменника, митця, громадського діяча – Тараса Григоровича Шевченка.

Ушанування пам'яті Тараса Григоровича на Прикарпатті має свою яскраву та багату на події історію. Культ Шевченка на Прикарпатті був досить поширений і набув розповсюдження по всій Західній Україні. Перші твори Т. Шевченка потрапили на Прикарпаття ще за життя поета, однак стали широко відомі на території нашого краю лише після смерті Кобзаря. Прогресивна молодь у ті часи переписувала вірші Шевченка і поширювала їх у рукописних збірниках. Згодом творчість Шевченка в Галичині набула такої популярності, що виникла необхідність друкувати його твори. Поет і перекладач К. Климкович з с. Хотимира на Тлумаччині в редагованих ним у Львові журналах надрукував найбільш революційні вірші поета. Загалом наприкінці ХІХ- початку ХХ століття у Галичині вийшли 36 окремих видань творів Шевченка тиражем 113500 примірників.

Під впливом творів Шевченка, як стверджують дослідники, за кілька років відбувся переворот національного світогляду. З того часу і до сьогодні галичани організовують вечори-концерти, шевченківські вечорниці, вечори-пам'яті, конференції, зустрічі, круглі столи, читання його творів.

У 90-х роках за кошти, зібрані жителями сіл Прикарпаття відкрито пам'ятники у Бовшеві, Межигірцях, Перлівці Галицького району, в Братківцях, Тязеві, Радчі Тисменицького району. Вшанування імені Тараса Шевченка серед сіл, міст і містечок краю набуло великого розмаху. Всього в області споруджено понад 200 пам'ятників, а під охороною держави 52. Ім'я Шевченка на Прикарпатті носять три села, шість селянських спілок, ряд підприємств і закладів культури, вулиці. 

Безперервно триває відкриття творчості Великого Кобзаря, сили його незбагненного таланту. Як писав Михайло Андрусяк: «Геніальність Тараса Шевченка полягає в тому, що він зумів простим живим словом охопити до самих глибин мудрість життя з його вічними законами, за короткий вік злучити філософськими узами живих, мертвих і ненароджених українців і цим забезпечити вічність українській нації».

Всіх бажаючих докладніше дізнатись про непростий життєвий шлях Тараса Григоровича Шевченка запрошуємо до відділу краєзнавчої літератури обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка та переглянути книжкову виставку «З-під крила Тарасового слова: Шевченко і Прикарпаття», на якій представлені книги краєзнавців, письменників, науковців,  літературних критиків нашого краю, а саме «Тарас Шевченко: Бібліографічний покажчик»,  Грабовецький В. «Моринці: сторінки історії села Тараса Шевченка та вшанування Кобзаря», «Шевченкіана Богдана Лепкого», Драбчук  І. «Жити за Шевченком», Арсенич П. «Тарас Шевченко і Прикарпаття», «Коломийська Шевченкіана», Полєк В. «Тарас Шевченко і Прикарпаття», «Будитель нації» та інші з фондів бібліотеки.

 

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка