Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Тарас Шевченко – художник слова та пензля»



Вшановуючи 205-у річницю від дня народження Великого Генія України – Тараса Шевченка, працівники відділу літератури з питань мистецтва Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка розгорнули книжково-ілюстративну виставку «Тарас Шевченко – художник слова та пензля».

Нелегко осягнути багатогранність Шевченкової музи. Доля щедро обдарувала Тараса Григоровича багатьма талантами, і через сторіччя не згасає слава ні Шевченка-художника, ні Шевченка-музиканта, ні Шевченка-поета, ні Шевченка-прозаїка, ні Шевченка-драматурга.

Тарас Григорович - постать велетенська і унікальна. Минають роки, відходять у небуття покоління людей, а творчість Кобзаря продовжує хвилювати тих, хто живе і сьогодні.

В українському образотворчому мистецтві Тарас Григорович Шевченко як художник займає почесне місце. Він був зачинателем і першим видатним майстром офорту у вітчизняному мистецтві. Прекрасно володів всіма відомими тоді засобами графічного зображення.

Талант художника у Тараса Шевченка проявився рано, значно раніше, ніж талант поета. Якщо перші літературні спроби припадають на 1836-1837 роки, то найбільш ранній малюнок, що дійшов до нас і відомий під назвою „Погруддя жінки" або „Жіноча голівка" датований самим автором ще 1830 роком. З цієї юнацької роботи і розпочалась його творчість.

Тарас Григорович створив ряд портретів які переконливо свідчать про зростання художника, про поглиблення психологічної характеристики образів.

Художня спадщина Шевченка безцінна. Вона буде нагадувати людству про талант великого сина українського народу.

Фонд відділу літератури з питань мистецтва налічує велику кількість видань, які розкривають Великого Кобзаря як художника. На розгорнутій книжково-ілюстративній виставці «Тарас Шевченко - художник слова та пензля» представлено окремі з них. Сподіваємося, що дана література спонукатиме Вас по-новому поглянути на творчість Тараса Шевченка та його роль у долі українського народу та української культури.

 

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка