Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Гармонія різця і пензля Мікеланджело Буонарроті



Запрошуємо у відділ літератури з питань мистецтва Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка на перегляд книжково-ілюстративної виставки, яка присвячена 455-річчю від дня смерті італійського скульптора, живописця, архітектора, поета й інженера Мікеланджело Буонарроті.

Книжково-ілюстративна виставка «Гармонія різця і пензля Мікеланджело Буонарроті» розкриває життєвий та творчий шлях відомого майстра.

        Митець був одним з найбільш натхненних художників в історії мистецтва, могутньою фігурою італійського Високого Відродження. Як скульптор, архітектор, живописець і поет, Мікеланджело вплинув на своїх сучасників і на наступне Західне мистецтво в цілому.

Мікеланджело Буонарроті був першим скульптором, який добре знався на анатомії людини, і для зображення людського тіла у вигляді скульптур, працював з твердим матеріалом - мармуром.

Проекти митця стали початками архітектурного стилю бароко. Його твори вважалися найвищим досягненням мистецтва Відродження ще за життя самого майстра. Це підтверджують документи - свідчення сучасників, листи самого Мікеланджело, договори, його особисті й професійні записи. Мистецтво Мікеланджело Буонарроті вчить, як з елементів реальності створюється художній образ загальнолюдського значення.

Серед найвідоміших скульптурних робіт - «Давид», «Вакх», «П'єта», статуї «Мойсей», «Лія» та «Рахіль» для гробниці папи Юлія ІІ. Одним із наймонументальніших творів митця є фрески стелі Сикстинської капели. Серед його архітектурних звершень - проект купола Собору Святого Петра, сходи бібліотеки Лауренціана, площа Кампідольо та інші.

Мікеланджело був самотнім, жив як монах, і саме пристрасть до роботи віддалила його від людей, від спілкування з ними. Проте він дуже переймався справами своєї родини, адже для нього було важливо «не дати згаснути роду». Тому, Буонарроті одружився і став батьком двох дітей - Франческа (Чекка) та Ліонардо. 

Особистість Мікеланджело Буонарроті привертала і досі привертає до себе значну увагу. Зокрема, у новітній українській літературі про нього писали вірші Ліна Костенко «Чекаю дня, коли собі скажу...», Юрій Косач «Мікеланджело Буонарроті», Павло Мовчан «Мікеланджело», Микола Бажан «Перед статуями Мікеланджело», Борис Олійник «Мікеланджело» (диптих), Іван Драч «Мікеланджело в час облоги Флоренції» та інші. Мікеланджело згадується у поезії Миколи Вінграновського «Осяяння» та ін.

       Запрошуємо всіх, хто цікавиться Західним мистецтвом, зокрема творчістю Мікеланджело Буонарроті, на перегляд книжково-ілюстративної виставки, представлені видання якої розкривають колосальну творчу спадщину майстра світового значення.

 

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка