Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Згадай, Афганістан, синів полеглих України!



Під такою назвою у відділі загального читального залу обласної універсальної наукової бібліотеки ім. І. Франка діє книжково-ілюстративна виставка-пам`ять, організована до 30-річниці виводу радянських військ з Афганістану та до Дня вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

Афганістан...

Ти в наших думках, як птиця в польоті.

Ти в наших серцях, затихлих в скорботі

         Щорічно 15 лютого в Україні відзначається День вшанування учасників бойових дій на території інших держав. Ця пам'ятна дата приурочена до роковин виведення радянських військ з Афганістану у 1989 році.

        Афганістан... У нашій свідомості прописалося це слово не як географічна назва далекої мусульманської країни, а як синонім людського лиха, справжнього людського пекла

        Афганська війна (1979-1989) була останньою з великих імперських авантюр Радянського Союзу та стала однією з вагомих причин його краху. 30 років тому, 15 лютого 1989 року останній радянський солдат залишив афганську землю - війна була програна, а через два роки не стало і імперії.

Афганістан... Він став синонімом людського лиха, справжнього пекла: палюче сонце, спекотний вітер - афганець, пісок, що не дає дихати, і завжди хочеться пити...

        За десять років неоголошеної війни на поле бою було відправлено більше 160 тисяч українців - кожен 4-й з 600 тисячної армії. Згідно статистики всього у війні загинуло близько 15 тисяч вояків, з них майже 4 тисячі українці. 72 українських вояка зникли безвісті. Майже 3 тисячі матерів втратили своїх синів, пів тисячі жінок стали вдовами, 711 дітей стали сиротами. Більше 8-ми тисяч українців отримали поранення, з них 6 тисяч залишилися інвалідами. Це ціна, яку заплатила Україна за імперські амбіції Кремля. На сьогодні в Україні налічується близько 150 тисяч ветеранів Афганістану.

        Афганська війна залишила невиліковну рану в душах та серцях тих, хто пройшов вогненними гірськими стежками, хто втратив друзів, синів чи батьків.

        Крім афганців в цей день вшановують і інших військових, які брали участь у різних війнах в часи СРСР та незалежної України. На даний час в Україні налічується 330 тисяч ветеранів радянських війн, включно з Афганістаном, та 37 тисяч військових, що виконували миротворчі місії після 1992 року. В період незалежності в миротворчих операціях за межами України загинуло 49 військових.

        З самого початку війни на сході України тисячі афганців та ветеранів інших війн добровільно виступили на захист рідної землі, багато з них загинуло.

На жаль, афганська війна не стала загальною бідою нашого народу, а залишилася бідою тільки тих, хто в ній приймав участь. Для більшості людей вона далека, чужа і невідома.

З метою нагадати молодому поколінню про цю страшну війну, акцентувати увагу на її важких і жахливих буднях та привернути увагу суспільства до проблем афганців, працівники відділу загального читального залу організували книжково-ілюстративну виставку-пам'ять «Згадай, Афганістан, синів полеглих України!». Серед представлених видань: «Афганистан болит в моей душе», «Никто не создан для войны», А. Боровик «Афганистан. Еще раз про войну», І. Динін «После Афганистана», В. Пасько «Ночь забытых песен», Н. Стрельцова «Возвращение из Афганистана», О. Слоньовська «В Афганістані, в «чорнім тюльпані». Тема війни в Афганістані та мужність і героїзм простого воїна знайшли відображення і в худоджній літературі. Зокрема на виставці представлені твори В. Слапчука «Вибране», Й. Салаша «Душман», А. Дмитерко «Аист» та інші.

Тож запрошуємо Вас до перегляду виставки та схилімо голови перед світлою пам'яттю полеглих, вшановуючи тих, кому довелося воювати в чужих країнах.

 

Оновлено 29-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка