Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Відкриття експозиції живопису Василя Красьохи в обласній бібліотеці



6 лютого 2019 року у Івано-Франківській обласній універсальній науковій бібліотеці ім. І. Франка відбулось відкриття експозиції живопису «Карпатські мотиви» заслуженого художника України Василя Красьохи, члена Національної спілки художників України, лауреата обласної мистецької премії в галузі образотворчого мистецтва та архітектури ім. Я. Лукавецького.

Народився митець 12 березня 1954 року в селі Хряськ Маневицького району Волинської області. 1965-1972 р.р. навчався в республіканській художній школі у Києві, 1972-1978 р.р. - в Київському художньому інституті на факультеті живопису. Викладачі: Лопухов О. М., Гурін В. І., Вітковський Л. І., саме за їхніми рекомендаціями після закінчення художнього інституту Василь Андрійович вирушає до Івано-Франківська.

Упродовж багатьох років діяльності художник сповідує реалістичну пейзажну традицію. Так, на більшості його роботах буяє природа рідної Волині та Івано-Франківська. Важливе місце у творчості художника займає сакральна тематика. Прагнучи пізнати Бога, занурюючись у глибини всесвіту і шукаючи істину, художник пише ікони у традиційній манері. Нині у різних містах України з успіхом експонується пересувна виставка «Живописний Афон» з видами усіх 20 монастирів православної святині.

Мистецький доробок Василя Красьохи нараховує тисячі робіт. Картини художника зберігаються у фондах Міністерства культури України, музеях та приватних збірках багатьох країн світу (Україна, Польща, Японія, США та ін.). На рахунку митця - десятки персональних та збірних виставок.

Модераторами відкриття персональної виставки в Івано-Франківській обласній науковій бібліотеці були: директор книгозбірні Людмила Бабій та митець і громадський діяч Анатолій Пастушенко.

У своєму вступному слові Людмила Бабій розповіла про те, що для обласної бібліотеки велика честь презентувати дещицю з творчого доробку талановитого живописця. Василь Красьоха - один з найвідоміших і найшановніших митців Прикарпаття, з доброю академічною освітою, своєю впізнаваною манерою письма, володінням кольору і залюбленістю у рідний край. Вона зауважила, що на виставці в літературно-мистецькій вітальні бібліотеки до уваги відвідувачів експонуються картини, які представляють мальовничий світ Українських Карпат - гори, ліси, полонини, гуцульські хати і церкви.

Привітати митця прийшло багато колег художників, письменників та шанувальників його творчості. Зі словами вдячності за прекрасну творчість, неперевершений мистецький хист, щирі особисті якості Василя Андрійовича, виступили: Микола Якимечко, член Національної спілки художників України, доцент кафедри образотворчого та декоративно-прикладного мистецтва та реставрацій навчально-наукового інституту мистецтв Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника; Оксана Ющишин, головний спеціаліст управління культури, національностей та релігій Івано-Франківської обласної державної адміністрації; Євген Баран, голова обласної організації Національної спілки письменників України; Ярослав Ткачівський, заступник голови Національної спілки письменників України, головний редактор літературно-художнього і громадсько-політичного журналу «Перевал»; Мирослав Аронець, мистецтвознавець і поет, член Національної спілки художників України та Національної спілки письменників України; Василь Романець, директор Музею мистецтв Прикарпаття; Ігор Роп'яник, голова громадської організації «Мистецьке братство»; Орест Заборський, івано-франківський художник-модерніст.

Для гостей заходу була представлена книжково-ілюстративна виставка «Художник правди: Василь Красьоха», яка відобразила матеріали про життя і творчість відомого художника, які знаходяться у фондах нашої бібліотеки.

Світлини

 

Виставку живопису «Карпатські мотиви в роботах Василя Красьохи» відкрили у Франківську.

Невиправний романтик: у Франківську відкрили виставку живопису Василя Красьохи.

Оновлено 19-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка