Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

За межами пам`яті: депортація та повернення кримських татар



75 років тому відбувся один з найбільших злочинів радянського режиму – депортація кримських татар з історичної батьківщини. З цієї нагоди у відділі загального читального залу діє книжково-ілюстративна виставка «За межами пам`яті: депортація та повернення кримських татар».

Ми марили снами про Батьківщину,

 якої ніколи не бачили...

         У кожного народу є дати, які викликають біль у народній пам'яті. Для кримських татар такою датою є 18 травня 1944 року. 11 травня 1944 року Йосип Сталін підписує «Постанову Державного комітету оборони СРСР про виселення кримських татар з території півострова Крим». Уся підлість ситуації полягає ще в тому, що радянська влада провела депортацію кримчан, виселивши жінок, старих і дітей, поки їхні чоловіки, перебуваючи на фронтах війни, звільняли від нацистів решту територій Радянського Союзу та країни Східної Європи, і не могли захистити свої родини від свавілля сталінського режиму. Спогади депортованих з різних районів Криму настільки подібні, що не залишається сумніву в їх правдивості. Їм дали півгодини на збори і 45 років забороняли повертатися додому.

         З Бахчисарая, Джанкоя і Сімферополя їх ешелонами відправляли на схід СРСР. До кінця червня 1944 р. було виселено 200 тис. осіб. Протягом року від голоду, хвороб і виснаження загинули понад 30 тис. кримських татар. Після цього радянський режим вдався до нівелювання історичної пам'яті про кримську державність і кримських татар. 25 червня 1946 року Крим позбавили статусу автономії та перетворили на звичайну область РРФСР, а протягом наступних двох років понад 80% оригінальної кримської топоніміки замінили на стандартні радянські назви. Депортація кримських татар, - один з найбільших злочинів радянського режиму, вчинених ним під час Другої світової війни.

         Деякі дослідники і дисиденти вважають, що депортація татар відповідає визначенню геноциду. Вони стверджують, що радянський уряд мав намір знищити кримських татар як етнічну групу і цілеспрямовано йшов до цієї мети. Однак, незважаючи на красномовні факти, до 12 листопада 2015 року депортація кримських татар не вважалася геноцидом Повернутися татарам, які вижили, до рідного Криму дозволили тільки в кінці 1980-х. Народ, який намагалися розділити, розпорошити по світу, мов билини, викорінити його багатовікові традиції, усупереч усьому залишився єдиний. Він зберіг у собі джерело життєдайної сили, поваги до своїх витоків та закарбував у собі пам'ять про страшні злочини супроти цілого народу. Не мають права забувати про ті трагічні події й українці, адже Україна, незважаючи на анексію Криму Росією, є нашою спільною Батьківщиною.

       Книжково-ілюстративна виставка «За межами пам'яті: депортація та повернення кримських татар», створена працівниками загального читального залу нашої книгозбірні за допомогою книжкових видань розкриває тему депортації кримських татар з півострова. До уваги користувачів такі видання як: книга документів та свідчень очевидців та спогадів депортованих «Кримські татари 1944-1994 рр.», монографія «Агресія Росії проти України: історичні передумови та сучасні виклики», «Крим: дорога тисячоліть», П.-Р. Маґочій «Крим наша благословенна земля», В. Сергійчук «Український Крим» та інші.

     Тож запрошуємо вас до перегляду експозиції та вшануймо пам'ять цих трагічних подій в історії кримськотатарського народу,  розділимо біль кримських татар, які й сьогодні, як і 75 років тому назад ведуть пошуки правди й борються за відновлення справедливості та за відновлення своїх прав.

 

Оновлено 25-04-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка