Івано-Франківська
обласна універсальна наукова
бібліотека ім. І.Франка

Адреса бiблiотеки:

76018
м. Iвано-Франкiвськ
вул. Чорновола, 22
тел. 0342 75-01-32
fax: 53-21-89
E-mail:

Відділ комплектування:
E-mail:
тел. 0342 752479

Відділ мистецтва:
E-mail:

Краєзнавчий відділ:
E-mail:

Науково-методичний відділ:
E-mail:
тел. 03422 53-32-31

Графік роботи:

Щоденно: 10:00 - 18:00
Субота - вихідний день
Cанітарний день - останній четвер місяця

Вшанування пам’яті Іри Маланюк в Івано-Франківську



29 січня 2019 року в малій залі Івано-Франківської філармонії ім. Іри Маланюк відбулася презентація книжки «Голос серця» під редакцією Богдана Котюка, присвяченої 100-річчю від народження уродженки Станіславова – відомої оперної співачки Іри Маланюк. У презентації взяли участь директор ОУНБ ім. І. Франка Людмила Бабій та заступник директора Любов Федик.

Іра Маланюк - одна з найвідоміших у Європі оперних співачок ХХ століття, яка впродовж своєї кар'єри була окрасою найпрестижніших театрів Італії, Австрії, Бельгії, Франції, Великої Британії, Іспанії, Німеччини, Аргентини та інших країн світу, двічі отримала престижну нагороду Камерзінґерін - один раз в Австрії і другий раз в Німеччині. Співачка народилася в Івано-Франківську у 1919 році, тоді місто називалося Станіславів і було частиною Польщі. Похована у місті Цірль (Австрія).

Директор обласної філармонії Василь Тимків представив гостей зі Львова, які були знайомі із співачкою. Композитор, музикознавець, директор першого в Україні Львівського Товариства Ріхарда Ваґнера Богдан Котюк розповів про свої зустрічі з Ірою Маланюк та про історію виходу у світ українського перекладу автобіографічного видання «Голос серця». Цікаві спогади про Іру Маланюк та її важливість в житті кожного свідомого українця говорили музикознавець та авторка книги про співачку «Історія однієї кар'єри» Стефанія Павлишин, директорка львівського музею Соломії Крушельницької. Також в залі були присутні родичі Іри Маланюк - Віра Білевич та Борис Монібович.

Професор, доктор мистецтвознавства ПНУ імені Василя Стефаника Ганна Карась у своєму виступі зазначила, що у місті пам'ятають та вшановують славетну землячку. Починаючи з 2007 року, в Івано-Франківську проводиться Всеукраїнський конкурс молодих вокалістів імені Іри Маланюк, а 29 червня 2014 року на будинку, який був збудований її батьком, лікарем Осипом Маланюком, на вулиці Грушевського, 17 встановлена анотаційна дошка.

З вересня 2017 року Івано-Франківська обласна філармонія носить ім'я Іри Маланюк.

На презентації були присутні голова обласної організації Національної спілки краєзнавців України Михайло Косило, працівники філармонії, журналісти, студенти музичного училища ім. Д.Січинського, шанувальники оперного мистецтва.

Відзначення 100-річчя від дня народження Іри Маланюк продовжилися урочистим спецпогашенням ювілейної марки і конверта та святковим концертом «Я - українка з Галичини».

Для користувачів Івано-Франківської обласної універсальної наукової бібліотеки ім. Франка були подаровані книжки про всесвітньо відомих оперних дів з України - Іру Маланюк і Соломію Крушельницьку.

В Івано-Франківську відсвяткували 100-річчя славетної Ірини Маланюк

Концерт, книга, марка. В Івано-Франківську святкують сто років від народження оперної співачки Ірини Маланюк (фоторепортаж)

Концерт, книга, марка. В Івано-Франківську святкують сто років від народження оперної співачки Ірини Маланюк (ФОТО)


В Івано-Франківську святкують сто років від народження оперної співачки Ірини Маланюк

Світлини

Оновлено 28-03-2024
© 2020. ОУНБ iменi I. Франка